Beschikbaarheid spellen instellen

Backend

Als leerkrachten of beheerders heeft u de mogelijkheid om per kind, per klas of per school te bepalen welke spellen in de basis spelomgeving en in de bonus spelomgeving staan. Op deze manier kunt u de programma’s volledig naar uw hand zetten. Zo bepaalt u welke spellen belangrijk zijn en geoefend dienen te worden (basisomgeving) en welke spellen als beloning voor het oefenen gespeeld kunnen worden (bonusomgeving).

U hoeft de Spelinstelling niet te gebruiken. In dat geval bepaalt het programma welke spellen in de basis- en bonusomgeving worden geplaatst, afhankelijk van de scores van de speler. In het geval van Words&Birds is er geen bonusomgeving en bepaalt u met de Spelinstelling welke spellen wel of niet te spelen zijn in de basisomgeving.

let op! Voor nieuwe spelers geldt dat ze minimaal één keer moeten inloggen voordat het mogelijk is om de Spelinstelling in te stellen. Nadat ze hebben ingelogd verschijnt er achter de naam van de speler de optie Bewerken, vanaf dat moment kunnen de individuele instellingen worden geplaatst.

Waarom de Spelinstellingen wijzigen?

Leerkrachten en beheerders hebben nu de mogelijkheid om aan te geven welke spellen zij belangrijk vinden en in elk geval geoefend moeten worden. In de basis spelomgeving kunnen bijvoorbeeld de spellen geplaatst worden die aansluiten bij de lesstof die door de leerkracht behandeld wordt of de spellen waar een leerling veel moeite mee heeft. Uiteraard blijven alle spellen adaptief waardoor iedere speler werkt op zijn of haar eigen niveau. Op deze manier kunnen de leeromgevingen van Oefenweb nog beter ingezet worden als onderdeel van passend onderwijs en kan de leerkracht, indien gewenst, de oefenprogramma’s volledig afstemmen op de mogelijkheden en talenten van iedere speler.

1. Spelinstelling wijzigen:

Hoe werkt het?

• In de backend onder Beheer – Spelinstelling kan de omgeving per kind, per klas (leerkrachten) of per school (beheerders) worden ingesteld.
  • Let op! U kunt alleen de omgeving aanpassen van het product waarbij u bent ingelogd. Indien u de omgeving van het andere product (ook) wilt wijzigen klikt u in de backend rechtsboven op ‘verander’ achter de naam van het product via welke u nu bent ingelogd. Klik vervolgens op het andere product en u bekijkt nu de Spelinstellingen van het andere product voor uw leerlingen. Dit is alleen mogelijk wanneer u geabonneerd bent op meerdere producten.

Spelinstelling wijzigen

In dit overzicht ziet u als voorbeeld de spelinstelling van een school in de kolom Spelinstelling . In dezelfde kolom ziet u als beheerder tevens of de klas(sen) een andere instelling hebben dan de schoolinstelling. In de kolom ernaast: gepersonaliseerd, is per klas te zien hoeveel leerlingen een andere instelling hebben dan de instelling van die klas.

1.a. Spelinstellingen van de School wijzigen (alleen voor beheerders):

Indien u als beheerder de instelling van de school wilt wijzigen dan klikt u via Beheer – Spelinstelling achter de naam van de school op bewerken.

help-beschikbaarheid-spellen2

Op deze pagina kunt u kiezen uit drie instellingen. Wanneer u op Standaard of Alternatief klikt, ziet u in de tabel eronder welke spellen aan welke omgeving zijn toegewezen.

• Indien u zelf een omgeving wilt instellen dan klikt u op Aangepast. Vervolgens verschijnt er een tabel waarmee u zelf de spellen kunt toewijzen aan de Basis- of Bonusomgeving.
  • Indien u een spel in geen van beide omgevingen wilt plaatsen dan plaatst u het spel in de box Uitgeschakeld.
  • Klik op OK als u de gewenste instelling heeft bepaald. In het school overzicht ziet u nu de nieuwe instelling staan voor de gehele school. Indien er verder niets wordt aangepast krijgen alle leerlingen van de school automatisch deze instelling.

spelinstelling_aangepast

1.b. Spelinstelling van de Klas wijzigen:

Indien u als docent (of beheerder) de instelling van de klas wilt wijzigen klikt u in de backend op Beheer – Spelinstelling en vervolgens achter de relevante klas op Schoolklas overzicht. Vervolgens klikt u achter de naam van de schoolklas op Bewerken.
Spelinstelling van de Klas wijzigen

• Op deze pagina kunt u kiezen uit drie instellingen. Wanneer u op Standaard of Alternatief klikt, ziet u in de tabel eronder welke spellen aan welke omgeving zijn toegewezen.
  • Indien u zelf een omgeving wilt instellen dan klikt u op Aangepast. Vervolgens verschijnt er een tabel waarmee u zelf de spellen kunt toewijzen aan de Basis- of Bonusomgeving. Indien u een spel in geen van beide omgevingen wilt plaatsen dan plaatst u het spel in de box Uitgeschakeld.
  • Klik op OK als u de gewenste instelling heeft bepaald. In het school overzicht ziet u nu de nieuwe instelling staan voor de gehele klas. Indien er verder niets wordt aangepast krijgen alle leerlingen van de klas automatisch deze instelling.

1.c. Spelinstelling van een Leerling wijzigen:

Indien u de instelling van een individuele leerling wilt wijzigen dan klikt u in de backend op Beheer – Spelinstelling, vervolgens op het gewenste Schoolklas overzicht en ten slotte achter de naam van de leerling op Bewerken. Voor nieuwe spelers geldt dat ze minimaal één keer moeten inloggen voordat het mogelijk is om de Spelinstelling in te stellen. Nadat ze hebben ingelogd verschijnt er achter de naam van de speler de optie Bewerken, vanaf dat moment kunnen de individuele instellingen worden ingezet. Wanneer er nog geen Bewerken achter de naam van een leerling staat dan betekent dit dat de leerling nog niet heeft ingelogd.

Spelinstelling van een Leerling wijzigen

• Op deze pagina kunt u kiezen uit drie instellingen. Wanneer u op Standaard of Alternatief klikt, ziet u in de tabel eronder welke spellen aan welke omgeving zijn toegewezen.
  • Indien u zelf een omgeving wilt instellen dan klikt u op Aangepast. Vervolgens verschijnt er een tabel waarmee u zelf de spellen kunt toewijzen aan de Basis- of Bonusomgeving.
  • Indien u een spel in geen van beide omgevingen wilt plaatsen dan plaatst u het spel in Uitgeschakeld.
  • Klik op OK als u de gewenste Aangepaste Instelling heeft bepaald. In het school overzicht ziet u nu onder de kolom Gepersonaliseerd dat er 1 leerling in de schoolklas een persoonlijke instelling heeft gekregen.

spelinstelling_aangepast

2. Overzicht van de verschillende Spelinstellingen:

De Oefenwebproducten bieden de keuze uit drie verschillende instellingen van de volledige spelomgeving. Er zijn twee voorgeprogrammeerde instellingen: de Standaard Instelling & de Alternatieve Instelling en er is een spelomgeving die handmatig kan worden ingesteld: de Aangepaste Instelling.

2.a. in Rekentuin

Standaard Instelling:

• Als een leerkracht ervoor kiest om niets in te stellen dan krijgt een kind automatisch de Standaard instelling aangeboden.
  • Deze omgeving is met name gericht op het hoofdrekenen en automatiseren van de sommen. Leerlingen krijgen de volgende spellen aangeboden per omgeving:
    Beschikbaarheid spellen

Alternatieve Instelling:

• De leerkracht kan ook voor de tweede voorgeprogrammeerde instelling kiezen, de Alternatieve Instelling.
  • De taken in deze omgeving zijn met name gericht op inzicht in de getal relaties. Leerlingen krijgen de volgende spellen aangeboden per omgeving:
    Beschikbaarheid spellen

Aangepaste Instelling:

• De Aangepaste Instelling bevat spellen naar de persoonlijke keuze van de leerkracht. Zo kan de leerkracht helemaal zelf bepalen welke spellen te zien zijn in de spelomgeving.
  • Een leerkracht kan deze instelling toepassen voor een kind of voor de hele klas.
  • Een beheerder kan deze instelling voor de hele school toepassen.

Verschil t.o.v. de andere instellingen

• Afhankelijkheid: Met een voorgeprogrammeerde instelling bestaat er een afhankelijkheid tussen de verschillende spellen. Sommige spellen, zowel in de basis- als bonusomgeving, zijn pas beschikbaar als een speler goed genoeg scoort tijdens basis spellen. Dit is de werking van de spelomgeving zoals u die gewend bent. Bij een Aangepaste Instelling bestaat deze afhankelijkheid niet en zijn altijd alle plantjes beschikbaar die u heeft ingesteld.
  • Slowmix: De slowmix taak staat standaard uit in beide voorgeprogrammeerde tuinen. Als er leerlingen zijn die volgens u meer tijd nodig hebben voor het oplossen van de sommen, dan kunt u een Aangepaste Instelling gebruiken voor leerling die volgens u slowmix nodig hebben.

2.b. in Taalzee

Standaard Instelling:

• Als een leerkracht ervoor kiest om niets in te stellen dan krijgt een kind automatisch de Standaard instelling aangeboden.
  • Deze omgeving is met name gericht op de taalvaardigheden die in de klas worden geoefend. Leerlingen krijgen de volgende spellen aangeboden per omgeving:
    Beschikbaarheid spellen

Alternatieve Instelling:

• De leerkracht kan ook voor de tweede voorgeprogrammeerde instelling kiezen, de Alternatieve Instelling.
  • De taken in deze omgeving is met name gericht op spelling van woorden en werkwoorden. Leerlingen krijgen de volgende spellen aangeboden per omgeving:
    Beschikbaarheid spellen

Aangepaste Instelling:

• De Aangepaste Instelling bevat spellen naar de persoonlijke keuze van de leerkracht. Zo kan de leerkracht helemaal zelf bepalen welke spellen te zien zijn in de spelomgeving.
  • Een leerkracht kan deze instelling toepassen voor een leerling of voor de hele klas.
  • Een beheerder kan deze instelling voor de hele school toepassen.

Verschil t.o.v. de andere instellingen

• Afhankelijkheid: Met een voorgeprogrammeerde instelling bestaat er een afhankelijkheid tussen de verschillende spellen. Sommige spellen, zowel in de basis- als bonusomgeving, zijn pas beschikbaar als een kind goed genoeg scoort tijdens basisspellen. Dit is de werking van de spelomgeving zoals u die gewend bent. Bij een Aangepaste Instelling bestaat deze afhankelijkheid niet en zijn altijd alle plantjes beschikbaar die u heeft ingesteld.

2.c. in Words&Birds

Words&Birds kent nog geen bonusomgeving. Daarom zijn alle beschikbare spellen in Words&Birds direct voor iedereen zichtbaar en speelbaar.

Standaard Instelling:
Als een leerkracht ervoor kiest om niets in te stellen dan krijgt een kind automatisch de Standaard instelling aangeboden.

Aangepaste Instelling:

• De Aangepaste Instelling bevat spellen naar de persoonlijke keuze van de leerkracht. Zo kan de leerkracht helemaal zelf bepalen welke spellen te zien zijn in de spelomgeving.
  • Een leerkracht kan deze instelling toepassen voor een leerling of voor de hele klas.
  • Een beheerder kan deze instelling voor de hele school toepassen.
  • Let op: Words&Birds kent nog geen bonusomgeving. Mocht een leerkracht spellen via de Aangepaste Instelling in de bonusomgeving plaatsen, dan worden zij uitgeschakeld.