Eerste keer gebruiken

Start

Wat leuk dat je start met Oefenweb! Je kan leerlingen, leerkrachten en schoolklassen op drie manieren invoeren:

• Route 1: Edex-bestand (aanbevolen omdat dit een stuk sneller gaat en minder foutgevoelig is)
  • Route 2: Handmatig invoeren
  • Route 3: Kopiëren vanuit een CSV- of Excel-bestand

1. Route 1: Middels Edex leerlingen en leerkrachten invoeren

Gebruik een Edex.xml-bestand om alle leerlingen en leerkrachten in één keer in te voeren in Oefenweb. Het Edex-bestand genereer je uit het Leerlingenadministratiesysteem van de school.

Heb je al handmatig enkele leerlingen, leerkrachten of schoolklassen aangemaakt en wil je een Edex-bestand importeren? Dan dient er eerst eenmalig een koppeling te worden gerealiseerd tussen de handmatig ingevoerde leerlingen en Edex. Dit zet je in gang door op deze link te klikken en in te loggen met je inloggegevens. Je komt nu op een pagina waar je jouw Edex-bestand kunt uploaden. Wanneer dit is gelukt stuur je een mail naar info@oefenweb.nl met als onderwerp ‘Edex koppeling’. Wij maken het vervolgens voor je in orde zodat je in het vervolg zelf een Edex-bestand kunt importeren in Oefenweb.

1.a Middels Edex gegevens invoeren

Start je net met Oefenweb en zijn er nog geen leerlingen, leerkrachten of schoolklassen handmatig ingevoerd? Volg dan deze stappen:

• Genereer een Edex-bestand vanuit jouw leerlingenadministratiesysteem, ons systeem werkt de Edex-versies 1.03, 2.0 of 2.1.
  • Nadat je het Edex-bestand hebt gegenereerd log je in met je inloggegevens bij Oefenweb.
  • Zodra je bent ingelogd klik je bovenaan in de Beheerdersomgeving op Beheer > Gebruikers Toevoegen.
  • Klik dan op Gebruikers importeren via Edex.

• Selecteer het Edexml-bestand en klik op Volgende.
  • In dit scherm geef je aan welke gegevens er in het Edex bestand zitten. Je kiest hier voor Alle Gegevens. Daarnaast geef je aan of alle klassen gebruik maken van Oefenweb. Klik dan op Volgende.
  • Je ziet nu een overzicht van het aantal schoolklassen, spelers en leerkrachten die worden toegevoegd. Klik opnieuw op Volgende.
  • De leerlingen en leerkrachten zijn ingevoerd in Oefenweb.

1.b Geef leerlingen en leerkrachten toegang

Met de volgende stappen maak je het mogelijk voor de leerlingen en leerkrachten om gebruik te maken van Oefenweb.

• Omdat mailadressen van leerkrachten niet zijn toegevoegd in het Edex-bestand, dien je deze handmatig toe te voegen zodat je collega’s een mail ontvangen met hun inloggegevens. Dit doe je via Beheer > E-mailadressen Docenten Bewerken. Voer de e-mailadressen van de leerkrachten in. Klik vervolgens onderaan op Opslaan. De leerkrachten krijgen nu een mail met inloggegevens. Je bepaalt zelf het aantal leerkrachten dat je invoert. Dit staat los van het aantal licenties dat er is besteld. Licenties gelden alleen voor leerlingen.
  • Om leerlingen met Oefenweb te laten werken ga je naar Beheer > Licenties Koppelen. Met een vinkje koppel je een leerling aan een licentie. Leerlingen die je geen vinkje geeft zijn niet gekoppeld aan één van onze producten en nemen dan ook geen licenties in gebruik. Leerlingen met een vinkje bij een product kunnen met hun eigen inloggegevens inloggen en gebruik maken van onze oefenprogramma’s. De inloggegevens van de spelers vind je bij Beheer > Wachtwoorden Spelers.

Tip: Vink het vakje voor de naam van het product aan om alle leerlingen binnen de klas toegang te geven tot een product.

Nu heb je met succes onze programma’s klaargezet middels een Edex-import. We wensen jou en je leerlingen veel plezier met onze oefenprogramma’s!

1.c Voeg één of meer leerlingen of leerkrachten toe middels Edex

Indien je al van Oefenweb gebruikmaakt en een leerling wilt toevoegen, volg je de volgende stappen.

• Genereer een Edex-bestand vanuit jouw leerlingenadministratiesysteem, ons systeem werkt de Edex-versies 1.03, 2.0 of 2.1. In dit bestand mogen alle leerlingen zitten. Dus ook de leerlingen die al gebruik maken van Oefenweb. Je raakt geen instellingen kwijt als je dit opnieuw upload.
  • Nadat je het Edex-bestand hebt gegenereerd log je in met je inloggegevens bij Oefenweb.
  • Zodra je bent ingelogd klik je bovenaan in de Beheerdersomgeving op Beheer > Gebruikers Toevoegen.
  • Klik dan op Gebruikers importeren via Edex. De speelgegevens van de leerlingen blijven bewaard, enkel de schoolinformatie wordt aangepast. Selecteer het Edexml-bestand en klik op Volgende.
  • In dit scherm geef je aan welke gegevens er in het bestand zitten. Je kiest hier voor Alle Gegevens. Daarnaast geef je aan of alle klassen gebruikmaken van Oefenweb. Klik dan op Volgende.
  • Je ziet nu een overzicht van het aantal leerlingen en leerkrachten die worden toegevoegd of verwijderd en je ziet of er schoolklassen worden aangepast. Klik opnieuw op Volgende. Nu zijn de leerlingen en leerkrachten ingevoerd in Oefenweb.
  • Om de nieuwe leerling(en) met Oefenweb te laten werken ga je naar Beheer > Licenties Koppelen. Met een vinkje koppel je een leerling aan een licentie. De inloggegevens van de leerling vind je bij Beheer > Wachtwoorden Spelers.
  • Indien je ook een nieuwe leerkracht hebt toegevoegd, dien je handmatig het e-mailadres toe te voegen. Je collega ontvangt nu een mail met zijn/haar inloggegevens. Dit doe je via Beheer > E-mailadressen Docenten Bewerken. Voer de e-mailadressen van de leerkrachten in. Klik vervolgens onderaan op Opslaan.

2. Route 2: Leerlingen en leerkrachten handmatig invoeren

Het is ook mogelijk leerlingen en leerkrachten handmatig één voor één in te voeren in Oefenweb.

Heb je al eens een Edex-bestand geïmporteerd in Oefenweb? Dan is het niet meer mogelijk gebruikers handmatig in te voeren. Ben je gekoppeld aan Edex en wil je een nieuwe leerling invoeren? Volg dan Route 1c.

2.a Handmatig spelers invoeren

Wil je handmatig spelers invoeren? Volg dan deze stappen:

• Log in met je inloggegevens bij Oefenweb.
  • Zodra je bent ingelogd klik je bovenaan in de Beheerdersomgeving op Beheer > Gebruikers Toevoegen.
  • Klik nu op Handmatig Gebruikers Toevoegen.
  • Klik vervolgens op het tabblad Speler.

• Vink bij Licenties het vakje voor het product aan om de leerling direct te koppelen aan een product.
  • Vul alle velden in. Let op: Gebruik geen leestekens, dat geeft problemen met inloggen.
    • Bijvoorbeeld: Vul Leon i.p.v. Léon in.
    • Bijvoorbeeld: Vul d Amie i.p.v. d’Amie in.
  • Klik op Opslaan.
  • De inloggegevens van spelers vind je bij Beheer > Wachtwoorden Spelers.

2.b Handmatig leerkrachten invoeren

Wil je handmatig leerkrachten invoeren? Volg dan deze stappen:

• Log in met je inloggegevens bij Oefenweb.
  • Zodra je bent ingelogd klik je bovenaan in de Beheerdersomgeving op Beheer > Gebruikers Toevoegen.
  • Klik nu op Handmatig Gebruikers Toevoegen.
  • Klik vervolgens op het tabblad Docent.

• Vul alle velden in en klik op Opslaan.
  • Je collega’s krijgen een mail waarmee ze hun inloggegevens kunnen aanmaken. In de mail staat tevens een link naar de inlogpagina.
  • Je bepaalt zelf het aantal leerkrachten dat je invoert. Dit staat los van het aantal licenties dat er is besteld. Licenties gelden alleen voor leerlingen.

2.c Handmatig schoolklassen aanmaken

Wil je handmatig schoolklassen aanmaken? Volg dan deze stappen:

• Log in met je inloggegevens bij Oefenweb.
  • Zodra je bent ingelogd klik je bovenaan in de Beheerdersomgeving op Beheer > Schoolklassen.
  • Klik nu linksonder op Nieuwe schoolklas*.
  • Geef de schoolklas een korte naam, waarvan jij, en je collega’s begrijpen welke klas daarmee wordt bedoeld. Bijvoorbeeld: groep 4/5 a of klas 1W.
  • Klik op de bijbehorende leerkracht om deze toe te wijzen aan de schoolklas. Je kan meerdere leerkrachten selecteren door de CTRL-toets ingedrukt te houden terwijl je de leerkrachten individueel aanklikt.
  • Klik op Opslaan.
  • Als Remedial Teaching praktijk kun je het beste één schoolklas aanmaken waar je al je cliënten aan koppelt.

2.d Gebruikers aan schoolklassen koppelen

Wil je leerlingen en leerkrachten koppelen aan schoolklassen? Volg dan deze stappen:

• Log in met je inloggegevens bij Oefenweb.
  • Zodra je bent ingelogd klik je bovenaan in de Beheerdersomgeving op Beheer > Schoolklassen.

• Klik vervolgens op Spelers Toewijzen of Docenten Toewijzen.
  • Selecteer de leerling/leerkracht en klik op Klas in.

• Heb je een leerling/leerkracht aan de verkeerde klas toegewezen? Selecteer de leerling/leerkracht en klik op Klas uit.
  • Klik op Opslaan.

Tip 1: Als je de CTRL-toets ingedrukt houdt terwijl je leerlingen aanklikt, kun je meerdere leerlingen tegelijkertijd selecteren.

Tip 2: Als je de SHIFT-toets ingedrukt houdt, en twee leerlingen aanklikt, selecteer je ook alle leerlingen die tussen de twee leerlingen staan.

3. Route 3: Middels Excel leerlingen invoeren

Het is ook mogelijk leerlingen per groep of klas in te voeren in Oefenweb.

• Open een CSV-bestand (bijvoorbeeld Excel) waarin alle leerlingen staan.
  • Log in met je inloggegevens bij Oefenweb.
  • Zodra je bent ingelogd klik je bovenaan in de Beheerdersomgeving op Beheer > Gebruikers Toevoegen.
  • Klik nu op Gebruikers importeren via CSV-bestand.

• Vink bij Licenties het vakje voor het product aan om leerlingen te koppelen aan dit product.
  • Geef in het bovenste deel van het scherm aan op welke manier je de leerlingen wilt invoeren.
  • Kopieer daarna de juiste gegevens uit je CSV-bestand en plak deze in de juiste kolom onderaan het scherm in de Beheerdersomgeving. Vul alle kolommen in en zorg ervoor dat de kolommen een gelijk aantal rijen hebben.
  • Klik op Opslaan.
  • De inloggegevens van de spelers vind je bij Beheer > Wachtwoorden Spelers.

Let op: Alle gegevens van een leerling dienen op dezelfde regel te staan. Gegevens op een volgende regel worden door het systeem gezien als aparte leerlingen. Controleer dus per kolom of er geen spatie of enter staat na de laatste naam.