Beschikbaarheid spellen instellen

Backend

Wil je de oefenstof in Oefenweb aan laten sluiten bij de methode in de klas? Of wil je leerlingen extra laten oefenen met specifieke domeinen? Met de Spelinstelling bepaal je als leerkracht of beheerder zelf welke spellen zichtbaar zijn in de basis- en bonus spelomgeving. De basisomgeving bevat spellen die verplicht geoefend moeten worden. De bonusomgeving heeft spellen die leerlingen als extra kunnen spelen nadat ze de spellen in de bonusomgeving gespeeld hebben. Je kunt de spelinstelling per leerling, klas of school instellen.

Drie soorten spelinstellingen:
Je kunt kiezen voor drie soorten spelinstellingen, namelijk:

• Standaard: deze spelinstelling is standaard voor iedereen ingeschakeld. Afhankelijk van de score op een spel, verschijnen er weer nieuwe spellen.
  • Beginner: deze instelling is speciaal voor jonge spelers, bijvoorbeeld de kleuters of de onderbouw. Kies je voor deze spelinstelling, dan vult de spelomgeving zich met spellen die geschikt zijn voor jonge spelers. Dit zijn voornamelijk spellen die ondersteund worden door audio of afbeeldingen. Alle spellen in deze spelinstelling zijn direct zichtbaar.
  • Aangepast: met deze spelinstelling heb je zelf de volledige vrijheid om de spelomgeving in te richten. Jij bepaalt welke spellen je leerlingen kunnen spelen. Zo kun je de oefenstof laten aansluiten bij de methode in de klas of bied je je leerlingen extra verdieping in bepaalde domeinen. Alle spellen in deze spelinstelling zijn direct zichtbaar.

1. Spelinstelling wijzigen:

Hoe werkt het?

• In het dashboard onder Beheer – Spelinstellingen kan de omgeving per kind, per klas (leerkrachten) of per school (beheerders) worden ingesteld.

Spelinstelling wijzigen

Dit is het spelinstelling overzicht. Hierin kun je zien welke spelinstelling er is gekozen per klas en of er binnen de klas ook nog leerlingen zijn met een gepersonaliseerde spelinstelling.

1.a. Spelinstellingen van de School wijzigen (alleen voor beheerders):

Indien je als beheerder de instelling van de school wilt wijzigen dan klik je via Beheer – Spelinstellingen achter de naam van de school op bewerken.

help-beschikbaarheid-spellen2

Op deze pagina kun je kiezen uit drie instellingen. Wanneer je op Standaard of Beginner klikt, zie je in de tabel eronder welke spellen aan welke omgeving zijn toegewezen.

• Indien je zelf spellen wilt instellen dan klik je op Aangepast. Vervolgens verschijnt er een tabel waarmee je zelf de spellen kunt toewijzen aan de Basis- of Bonusomgeving.
  • Indien je een spel in geen van beide omgevingen wilt plaatsen dan plaats je het spel in de box Uitgeschakeld.
  • Klik op Opslaan als je de gewenste instelling hebt bepaald. In het school overzicht zie je nu de nieuwe instelling staan voor de gehele school. Indien er verder niets wordt aangepast krijgen alle leerlingen van de school automatisch deze instelling.

spelinstelling_aangepast

1.b. Spelinstelling van de Klas wijzigen:

Indien je als docent (of beheerder) de instelling van de klas wilt wijzigen klik je in de backend op Beheer – Spelinstellingen en vervolgens achter de relevante klas op Schoolklas overzicht. Vervolgens klik je achter de naam van de schoolklas op Bewerken.
Spelinstelling van de Klas wijzigen

• Op deze pagina kun je kiezen uit drie instellingen. Wanneer je op Standaard of Beginner klikt, zie je in de tabel eronder welke spellen aan welke omgeving zijn toegewezen.
  • Indien je zelf een omgeving wilt instellen dan klik je op Aangepast. Vervolgens verschijnt er een tabel waarmee je zelf de spellen kunt toewijzen aan de Basis- of Bonusomgeving. Indien je een spel in geen van beide omgevingen wilt plaatsen dan plaats je het spel in de box Uitgeschakeld.
  • Klik op Opslaan als je de gewenste instelling hebt bepaald. In het school overzicht zie je nu de nieuwe instelling staan voor de gehele klas. Indien er verder niets wordt aangepast krijgen alle leerlingen van de klas automatisch deze instelling.

1.c. Spelinstelling van een Leerling wijzigen:

Indien je de instelling van een individuele leerling wilt wijzigen dan klik je in de backend op Beheer – Spelinstellingen, vervolgens op het gewenste Schoolklas overzicht en ten slotte achter de naam van de leerling op Bewerken.

Spelinstelling van een Leerling wijzigen

• Op deze pagina kun je kiezen uit drie instellingen. Wanneer je op Standaard of Beginner klikt, zie je in de tabel eronder welke spellen aan welke omgeving zijn toegewezen.
  • Indien je zelf een omgeving wilt instellen dan klik je op Aangepast. Vervolgens verschijnt er een tabel waarmee je zelf de spellen kunt toewijzen aan de Basis- of Bonusomgeving.
  • Indien je een spel in geen van beide omgevingen wilt plaatsen dan plaats je het spel in Uitgeschakeld.
  • Klik op Opslaan als je de gewenste Aangepaste Instelling hebt bepaald. In het school overzicht zie je nu onder de kolom Gepersonaliseerd dat er 1 leerling in de schoolklas een persoonlijke instelling heeft gekregen.

spelinstelling_aangepast

2. Overzicht van de verschillende Spelinstellingen:

De Oefenwebproducten bieden de keuze uit drie verschillende instellingen van de volledige spelomgeving. Er zijn twee voorgeprogrammeerde instellingen: de Standaard Instelling & de Beginner Instelling en er is een spelomgeving die handmatig kan worden ingesteld: de Aangepaste Instelling.

De Aangepaste Instelling is voor alle producten hetzelfde. Deze biedt jou als leerkracht of beheerder om de spellen naar eigen inzicht aan- of uit te schakelen.

2.a. in Rekentuin

Standaard Instelling:

Beginner Instelling:

Verschil t.o.v. de andere instellingen

• Slowmix: De slowmix taak staat standaard uit in beide voorgeprogrammeerde tuinen. Als er leerlingen zijn die volgens jou meer tijd nodig hebben voor het oplossen van de sommen, dan kun je een Aangepaste Instelling gebruiken voor leerling die volgens jou slowmix nodig hebben.

2.b. in Taalzee

Standaard Instelling:

Beginner Instelling:

2.c. in Words&Birds

Standaard Instelling:
Als een leerkracht ervoor kiest om niets in te stellen dan krijgt een kind automatisch de Standaard instelling aangeboden. Hierbij staan Puzzl en Chooser in de bonusomgeving.

Beginner Instelling: