Beschikbaarheid spellen instellen

Dashboard

Wil je zelf bepalen welke spellen je leerlingen met Prowise Learn oefenen? Of wil je leerlingen extra laten oefenen met specifieke domeinen? Met de Spelinstelling bepaal je zelf welke spellen ze spelen. In het Spelinstelling overzicht zie je direct welke spellen voor welke leerjaren het meest geschikt zijn.

Drie soorten spelinstellingen:
Je kunt kiezen voor drie soorten instellingen, namelijk:

• Standaard: deze instelling is standaard voor iedereen ingeschakeld. Afhankelijk van de score op een spel, verschijnen er weer nieuwe spellen.
  • Beginner: deze instelling is speciaal voor jonge spelers, bijvoorbeeld de kleuters of de onderbouw. Kies je voor deze spelinstelling, dan bevat de spelomgeving spellen die geschikt zijn voor jonge spelers. Dit zijn voornamelijk spellen die ondersteund worden door audio of afbeeldingen. Alle spellen in deze spelinstelling zijn direct zichtbaar. Let op! Er komen niet vanzelf nieuwe spellen bij zoals in de Standaard instelling. Een goede onderbouw leerling heeft dus meer baat bij de standaard instelling.
  • Handmatig: met deze spelinstelling heb je zelf de vrijheid om te bepalen welke spellen je kind kan spelen. Alle spellen die je hier aanzet zijn direct te spelen. Er verschijnen dus niet vanzelf nieuwe spellen als ze in score vooruit gaan, zoals dat in de Standaard instelling gebeurt.

Alle spellen zijn altijd zichtbaar, echter zijn ze niet altijd speelbaar. Dit wordt duidelijk gemaakt door een slotje op het speelbordje. Een spel kan, om één van onderstaande redenen, niet te spelen zijn voor een kind:

• Het spel is uitgezet door de leerkracht of beheerder (slotje).
  • Een kind heeft het spel uitgespeeld (kroontje).
  • Een spel is nog te moeilijk en het kind moet eerst een hogere score hebben op andere spellen om dit spel vrij te spelen (slotje).

Handmatige instellingen voor de spellen:
Een leerkracht kan de instellingen voor de spellen aanpassen en zo bepalen welke spellen aan of uit staan en welke spellen beschikbaar zijn voor de adviesspellen.

• Aan: Deze spellen zijn speelbaar en kunnen door het systeem geselecteerd worden voor adviesspellen in de persoonlijke omgeving.
  • Secundair: Deze spellen worden niet geselecteerd voor de persoonlijke omgeving en zijn alleen te spelen in de thematische omgevingen.
  • Uit: Deze spellen zijn wel zichtbaar, maar niet speelbaar.

1. Spelinstelling wijzigen:

Hoe werkt het?

• Log in met je eigen inloggegevens en ga naar Beheer > Spelinstelling. Ben je leerkracht? Dan kun je voor jouw klas en leerlingen de spelinstelling aanpassen. Beheerders hebben ook de mogelijkheid de instelling voor de hele school aan te passen. Een klassen-instelling kan dit vervolgens weer overschrijven.

In het overzicht zie je welke spelinstelling er is gekozen per klas en of er binnen de klas ook nog leerlingen zijn met een gepersonaliseerde spelinstelling.

1.a. Spelinstelling van de Klas wijzigen:

Log in met je eigen inloggegevens en ga naar Beheer > Spelinstelling. Klik vervolgens achter de relevante klas op beheren. Vervolgens klik je achter de naam van de schoolklas op Bewerken.

• Nu kun je kiezen uit drie instellingen. Wanneer je op Standaard of Beginner klikt, zie je in de tabel eronder welke spellen op Aan, Secundair of Uit staan.
  • Indien je zelf wilt bepalen welke spellen ze oefenen, klik je op Handmatig.
  • Klik op Opslaan als je de gewenste instelling hebt bepaald. In het schooloverzicht zie je nu de nieuwe instelling staan voor de gehele klas. Indien er verder niets wordt aangepast krijgen alle leerlingen van de klas automatisch deze instelling.

1.b. Spelinstelling van een Leerling wijzigen:

Log in met je eigen inloggegevens en ga naar Beheer > Spelinstelling. Klik vervolgens achter de juiste groep op beheren en vervolgens achter de naam van de leerling op Bewerken.

• Nu kun je kiezen uit drie instellingen. Wanneer je op Standaard of Beginner klikt, zie je in de tabel ernaast welke spellen geselecteerd zijn voor de adviesspellen (Aan), welke alleen in de thematuinen speelbaar zijn (Secundair) of welke niet speelbaar zijn (Uit).
  • Indien je zelf wilt bepalen welke spellen ze oefenen, klik je op Handmatig. In de tabel kun je voor elk spel kiezen uit drie opties: Aan, Secundair en Uit. Vink voor elk spel het juiste rondje aan en zo zet je het geheel naar je hand. Hierboven leggen we uit wat de drie opties inhouden.
  • Klik op Opslaan als je de gewenste instelling hebt bepaald. In het schooloverzicht zie je nu onder de kolom Spelinstelling dat er één leerling in de schoolklas een Handmatige instelling heeft gekregen.

1.c. Spelinstellingen van de School wijzigen (alleen voor beheerders):

Indien je als beheerder de instelling van de school wilt wijzigen dan log je in met je eigen inloggegevens en ga je naar Beheer > Spelinstelling. klik achter de naam van de school op bewerken.

• Nu kun je kiezen uit drie instellingen. Wanneer je op Standaard of Beginner klikt, zie je in de tabel ernaast welke spellen geselecteerd zijn voor de adviesspellen (Aan), welke alleen in de thematuinen speelbaar zijn (Secundair) of welke niet speelbaar zijn (Uit).
  • Indien je zelf wilt bepalen welke spellen ze oefenen, klik je op Handmatig. In de tabel kun je voor elk spel kiezen uit drie opties: Aan, Secundair en Uit. Vink voor elk spel het juiste rondje aan en zo zet je het geheel naar je hand. Hierboven leggen we uit wat de drie opties inhouden.
  • Klik op Opslaan als je de gewenste instelling hebt bepaald. In het schooloverzicht zie je nu de nieuwe instelling staan voor de gehele school. Indien er verder niets wordt aangepast krijgen alle leerlingen van de school automatisch deze instelling.

2. Welke spellen zijn te vinden in de Standaard en Beginner instelling?

Er zijn drie verschillende spelinstellingen waarvan we er twee zelf hebben ingedeeld. Dit zijn de Standaard en Beginner instelling. Daarnaast is er de mogelijkheid om de spelomgeving volledig zelf op maat te maken dankzij de instelling Handmatig. Hiermee bepaal jij welke spellen te spelen zijn en welke spellen uitgeschakeld zijn.

Hieronder lees je per product en per instelling waar de spellen standaard zijn ingedeeld: Aan, Secundair of Uit.

Spelinstelling schema

3. Wanneer verschijnen de spellen bij de Standaard spelinstelling?

Met de standaard spelinstelling heeft iedere speler andere spellen in zijn of haar spelomgeving. Welke spellen een speler ziet is afhankelijk van de behaalde score per spel.

Hieronder vind je een overzicht van de score afhankelijkheid per spel. In de eerste kolom zie je het spel dat verschijnt. In de tweede kolom zie je hoe hoog de score op een ander spel moet zijn voordat het spel in de eerste kolom verschijnt. Bijvoorbeeld, het spel Flits verschijnt in de spelomgeving als de score van Zoek de oe groter is dan 200.

De afhankelijkheid tussen spellen, en het verschijnen van spellen bij een bepaalde score op een ander spel, vervalt wanneer er gebruik gemaakt wordt van de Handmatige instelling.

Verschijnen van spellen