Beschikbaarheid spellen instellen

Backend

Wil je zelf bepalen welke spellen je kinderen met Oefenweb oefenen? Of wil je leerlingen extra laten oefenen met specifieke domeinen? Met de Spelinstelling bepaal je zelf welke spellen waar te spelen zijn.

Drie soorten spelinstellingen:
Je kunt kiezen voor drie soorten instellingen, namelijk:

• Standaard: deze instelling is standaard voor iedereen ingeschakeld. Afhankelijk van de score op een spel, verschijnen er weer nieuwe spellen.
  • Beginner: deze instelling is speciaal voor jonge spelers, bijvoorbeeld de kleuters of de onderbouw. Kies je voor deze spelinstelling, dan bevat de spelomgeving spellen die geschikt zijn voor jonge spelers. Dit zijn voornamelijk spellen die ondersteund worden door audio of afbeeldingen. Alle spellen in deze spelinstelling zijn direct zichtbaar. Let op! Er komen niet vanzelf nieuwe spellen bij zoals in de Standaard instelling. Een goede onderbouw leerling heeft dus meer baat bij de standaard instelling.
  • Handmatig: met deze spelinstelling heb je zelf de vrijheid om te bepalen welke spellen ze moeten en kunnen spelen. Alle spellen die je in de basis of bonus plaatst zijn direct te spelen. Er verschijnen dus niet vanzelf nieuwe spellen als ze in score vooruit gaan, zoals dat in de Standaard instelling gebeurt.

Drie plekken waar de spellen te vinden zijn:
Afhankelijk van de spelinstelling zijn de spellen ingedeeld in de basis- of bonus spelomgeving of is een spel uitgeschakeld. Wat betekent de basis- en bonusomgeving?

• Basisomgeving: De basisomgeving is altijd toegankelijk voor je leerlingen. Het eerste de eerste omgeving die ze zien nadat ze zijn ingelogd.
  • Bonusomgeving: De bonusomgeving is toegankelijk zodra de spellen in de basisomgeving recentelijk zijn gespeeld. Is er een spel in de basis dat langer dan 9 dagen niet is gespeeld? Dan heeft de leerling geen toegang tot de bonusomgeving. Er moeten eerst 10 opgaven gemaakt worden in het spel. Vervolgens is de bonus opnieuw beschikbaar.

1. Spelinstelling wijzigen:

Hoe werkt het?

• Log in met je eigen inloggegevens en ga naar Beheer – Spelinstellingen. Ben je leerkracht? Dan kun je voor jouw klas en leerlingen de spelinstelling aanpassen. Beheerders hebben ook de mogelijkheid de instelling voor de hele school aan te passen. Een klasse-instelling kan dit vervolgens weer overschrijven.

In het spelinstelling overzicht kun je zien welke spelinstelling er is gekozen per klas en of er binnen de klas ook nog leerlingen zijn met een gepersonaliseerde spelinstelling.

1.a. Spelinstelling van de Klas wijzigen:

Log in met je eigen inloggegevens en ga naar Beheer – Spelinstellingen. Klik vervolgens achter de relevante klas op beheren. Vervolgens klik je achter de naam van de schoolklas op Bewerken.

• Nu kun je kiezen uit drie instellingen. Wanneer je op Standaard of Beginner klikt, zie je in de tabel ernaast welke spellen in de basis- en bonusomgeving staan of zijn uitgeschakeld.
  • Indien je zelf wilt bepalen welke spellen ze oefenen, klik je op Handmatig. In de tabel wijs je zelf de spellen toe aan de Basis- of Bonusomgeving of je kunt spellen uitschakelen. Vink voor elk spel het juiste rondje aan en zo zet je het geheel naar je hand. Bovenin deze handleiding leggen we uit wat de Basis- en Bonusomgeving betekenen.
  • Klik op Opslaan als je de gewenste instelling hebt bepaald. In het schooloverzicht zie je nu de nieuwe instelling staan voor de gehele klas. Indien er verder niets wordt aangepast krijgen alle leerlingen van de klas automatisch deze instelling.

1.b. Spelinstelling van een Leerling wijzigen:

Log in met je eigen inloggegevens en ga naar Beheer – Spelinstellingen. Klik vervolgens achter de juiste groep op beheren en vervolgens achter de naam van de leerling op Bewerken.

• Nu kun je kiezen uit drie instellingen. Wanneer je op Standaard of Beginner klikt, zie je in de tabel ernaast welke spellen in de basis- en bonusomgeving staan of zijn uitgeschakeld.
  • Indien je zelf wilt bepalen welke spellen ze oefenen, klik je op Handmatig. In de tabel wijs je zelf de spellen toe aan de Basis- of Bonusomgeving of je kunt spellen uitschakelen. Vink voor elk spel het juiste rondje aan en zo zet je het geheel naar je hand. Bovenin deze handleiding leggen we uit wat de Basis- en Bonusomgeving betekenen.
  • Klik op Opslaan als je de gewenste instelling hebt bepaald. In het schooloverzicht zie je nu onder de kolom Spelinstelling dat er 1 leerling in de schoolklas een Handmatige instelling heeft gekregen.

1.c. Spelinstellingen van de School wijzigen (alleen voor beheerders):

Indien je als beheerder de instelling van de school wilt wijzigen dan log je in met je eigen inloggegevens en ga je naar Beheer – Spelinstellingen. klik achter de naam van de school op bewerken.

• Nu kun je kiezen uit drie instellingen. Wanneer je op Standaard of Beginner klikt, zie je in de tabel ernaast welke spellen in de basis- en bonusomgeving staan of zijn uitgeschakeld.
  • Indien je zelf wilt bepalen welke spellen ze oefenen, klik je op Handmatig. In de tabel wijs je zelf de spellen toe aan de Basis- of Bonusomgeving of je kunt spellen uitschakelen. Vink voor elk spel het juiste rondje aan en zo zet je het geheel naar je hand. Bovenin deze handleiding leggen we uit wat de Basis- en Bonusomgeving betekenen.
  • Klik op Opslaan als je de gewenste instelling hebt bepaald. In het schooloverzicht zie je nu de nieuwe instelling staan voor de gehele school. Indien er verder niets wordt aangepast krijgen alle leerlingen van de school automatisch deze instelling.

2. Welke spellen zijn te vinden in de Standaard en Beginner instelling?

Er zijn drie verschillende spelinstellingen waarvan we er twee zelf hebben ingedeeld. Dit zijn de Standaard en Beginner instelling. Hieronder lees je per product en per instelling waar de spellen zijn ingedeeld: in de basis-, bonusomgeving of uitgeschakeld.

2.a. in Rekentuin

Standaard Instelling:

Beginner Instelling:

2.b. in Taalzee

Standaard Instelling:

Beginner Instelling:

2.c. in Words&Birds

Standaard Instelling:
Als een leerkracht ervoor kiest om niets in te stellen dan krijgt een kind automatisch de Standaard instelling aangeboden. Hierbij staan Puzzl en Chooser in de bonusomgeving.

Beginner Instelling: