Beschikbaarheid spellen instellen

Backend

Je hebt de mogelijkheid om per kind (of voor al je kinderen) te bepalen welke spellen in de basis spelomgeving en in de bonus spelomgeving staan. Op deze manier kun je de programma’s volledig naar je hand zetten. Zo bepaal je welke spellen belangrijk zijn en geoefend dienen te worden (basisomgeving) en welke spellen als beloning voor het oefenen gespeeld kunnen worden (bonusomgeving).

Waarom de Spelinstellingen wijzigen?

In de basis spelomgeving kunnen bijvoorbeeld de spellen geplaatst worden die aansluiten bij de lesstof die door de leerkracht behandeld wordt of de spellen waar een kind veel moeite mee heeft. Uiteraard blijven alle spellen adaptief waardoor ieder kind werkt op zijn of haar eigen niveau. Op deze manier kunnen de leeromgevingen van Oefenweb nog beter ingezet worden als onderdeel van passend onderwijs en kan de ouder/verzorger, indien gewenst, de oefenprogramma’s volledig afstemmen op de mogelijkheden en talenten van ieder kind.

Drie soorten spelinstellingen:
Je kunt kiezen voor drie soorten spelinstellingen, namelijk:

• Standaard: deze spelinstelling is standaard voor iedereen ingeschakeld. Afhankelijk van de score op een spel, verschijnen er weer nieuwe spellen.
  • Beginner: deze instelling is speciaal voor jonge spelers, bijvoorbeeld de kleuters of de onderbouw. Kies je voor deze spelinstelling, dan vult de spelomgeving zich met spellen die geschikt zijn voor jonge spelers. Dit zijn voornamelijk spellen die ondersteund worden door audio of afbeeldingen. Alle spellen in deze spelinstelling zijn direct zichtbaar.
  • Aangepast: met deze spelinstelling heb je zelf de volledige vrijheid om de spelomgeving in te richten. Jij bepaalt welke spellen je leerlingen kunnen spelen. Zo kun je de oefenstof laten aansluiten bij de methode in de klas of bied je je leerlingen extra verdieping in bepaalde domeinen. Alle spellen in deze spelinstelling zijn direct zichtbaar.

1. Spelinstelling wijzigen:

Hoe werkt het?

• In de backend onder Beheer – Spelinstellingen kan de omgeving per kind of per school (uw familie) worden ingesteld.

Let op!

• Je kunt alleen de omgeving aanpassen van het product waarbij je bent ingelogd. Indien je de omgeving van het andere product (ook) wilt wijzigen klik je in de backend rechtsboven op ‘verander’ achter de naam van het product via welke je nu bent ingelogd. Klik vervolgens op het andere product en je bekijkt nu de Spelinstellingen van het andere product voor je kind(eren). Dit is alleen mogelijk wanneer je geabonneerd bent op meerdere producten.

Spelinstelling wijzigen

In deze afbeelding zie je als voorbeeld de spelinstellingen van een familie in de kolom Spelinstellingen.

1.a. Spelinstelling van je kind wijzigen

Indien je de instelling van je kind wilt wijzigen dan klik je in de backend op Beheer – Spelinstellingen, vervolgens achter de naam van de speler op Bewerken.

Spelinstelling van uw kind wijzigen

• Op deze pagina kun je kiezen uit drie instellingen. Wanneer je op Standaard of Beginner klikt, zie je in de tabel eronder welke spellen aan welke omgeving zijn toegewezen.
  • Indien je zelf een omgeving wilt instellen dan klik je op Aangepast. Vervolgens verschijnt er een tabel waarmee je zelf de spellen kunt toewijzen aan de Basis- of Bonusomgeving.
  • Indien je een spel in geen van beide omgevingen wilt plaatsen dan plaats je het spel in Uitgeschakeld.
  • Klik op Opslaan als je de gewenste Spelinstelling hebt bepaald. In het familie overzicht zie je nu onder de kolom Spelinstellingen dat je kind een persoonlijke instelling heeft gekregen.

Aangepast

1.b. Spelinstelling van de Familie wijzigen

Indien je als ouder/verzorger de instelling van alle kinderen in de familie wilt wijzigen dan klik je via Beheer – Spelinstellingen achter je familienaam op bewerken.
Spelinstelling van de familie wijzigen

• Op deze pagina kun je kiezen uit drie instellingen. Wanneer je op Standaard of Beginner klikt, zie je in de tabel eronder welke spellen aan welke omgeving zijn toegewezen.
  • Indien je zelf een omgeving wilt instellen dan klik je op Aangepast. Vervolgens verschijnt er een tabel waarmee je zelf de spellen kunt toewijzen aan de Basis- of Bonusomgeving.
  • Indien je een spel in geen van beide omgevingen wilt plaatsen dan plaats je het spel in de kolom Uitgeschakeld.
  • Klik op Opslaan als je de gewenste instelling hebt bepaald. In het familie overzicht zie je nu de nieuwe instelling staan voor de gehele familie. Indien er verder niets wordt aangepast krijgen alle kinderen van de familie automatisch deze instelling.

Spelinstellingen aangepast familie

2. Overzicht van de verschillende Spelinstellingen

De Oefenwebproducten bieden de keuze uit drie verschillende instellingen van de volledige spelomgeving. Er zijn twee voorgeprogrammeerde instellingen: de Standaard en de Beginner instelling en er is een spelomgeving die handmatig kan worden ingesteld: de Aangepaste instelling.

2.a. in Rekentuin

Standaard Instelling:

Beginner instelling:

Verschil t.o.v. de andere instellingen

• Slowmix: De slowmix taak staat standaard uit in beide voorgeprogrammeerde tuinen. Als er spelers zijn die volgens jou meer tijd nodig hebben voor het oplossen van de opgaven, dan kun je een Aangepaste instelling gebruiken voor spelers die volgens jou slowmix nodig hebben.

2.b. in Taalzee

Standaard instelling:

Beginner instelling:

2.c. in Words&Birds

Standaard instelling:

Beginner instelling: