Beschikbaarheid spellen instellen

Dashboard

Je hebt de mogelijkheid om per kind (of voor al je kinderen) te bepalen welke spellen in de basis spelomgeving en in de bonus spelomgeving staan. Op deze manier kun je de programma’s volledig naar je hand zetten. Zo bepaal je welke spellen belangrijk zijn en geoefend dienen te worden (basisomgeving) en welke spellen als beloning voor het oefenen gespeeld kunnen worden (bonusomgeving).

Waarom de Spelinstellingen wijzigen?

In de basis spelomgeving kunnen bijvoorbeeld de spellen geplaatst worden die aansluiten bij de lesstof die door de leerkracht behandeld wordt of de spellen waar een kind veel moeite mee heeft. Uiteraard blijven alle spellen adaptief waardoor ieder kind werkt op zijn of haar eigen niveau. Op deze manier kunnen de oefenprogramma’s van Oefenweb nog beter ingezet worden als onderdeel van passend onderwijs en kan de ouder/verzorger, indien gewenst, de oefenprogramma’s volledig afstemmen op de mogelijkheden en talenten van ieder kind.

Drie soorten spelinstellingen:
Je kunt kiezen voor drie soorten spelinstellingen, namelijk:

• Standaard: deze instelling is standaard voor iedereen ingeschakeld. Afhankelijk van de score op een spel, verschijnen er weer nieuwe spellen.
  • Beginner: deze instelling is speciaal voor jonge spelers, bijvoorbeeld de kleuters of de onderbouw. Kies je voor deze spelinstelling, dan bevat de spelomgeving spellen die geschikt zijn voor jonge spelers. Dit zijn voornamelijk spellen die ondersteund worden door audio of afbeeldingen. Alle spellen in deze spelinstelling zijn direct zichtbaar. Let op! Er komen niet vanzelf nieuwe spellen bij zoals in de Standaard instelling. Een goede onderbouw leerling heeft dus meer baat bij de standaard instelling.
  • Handmatig: met deze spelinstelling heb je zelf de vrijheid om te bepalen welke spellen je kind moet en kan spelen. Alle spellen die je in de basis- of bonusomgeving plaatst zijn direct te spelen. Er verschijnen dus niet vanzelf nieuwe spellen als ze in score vooruit gaan, zoals dat in de Standaard instelling gebeurt.

Drie plekken waar de spellen te vinden zijn:
Afhankelijk van de spelinstelling zijn de spellen ingedeeld in de basis- of bonus spelomgeving of is een spel uitgeschakeld. Wat betekent de basis- en bonusomgeving?

• Basisomgeving: de basisomgeving is altijd toegankelijk voor je kind. Het is de eerste omgeving die hij ziet nadat hij is ingelogd.
  • Bonusomgeving: de bonusomgeving is toegankelijk zodra de spellen in de basisomgeving recentelijk zijn gespeeld. Is er een spel in de basis dat langer dan 9 dagen niet is gespeeld? Dan heeft het kind geen toegang tot de bonusomgeving. Er moeten eerst 10 opgaven gemaakt worden in het spel. Vervolgens is de bonus opnieuw beschikbaar.
  • Uitgeschakeld: dit spel is nu niet zichtbaar in de basis- of bonusomgeving. Je kunt dit spel op een later moment toevoegen aan de spelomgeving.

1. Spelinstelling wijzigen:

Hoe werkt het?

• In het dashboard onder Beheer > Spelinstelling kan de omgeving per kind of per school (de hele familie) worden ingesteld.

Let op!

• Je kunt alleen de omgeving aanpassen van het programma waarbij je bent ingelogd. Indien je de omgeving van het andere programma (ook) wilt wijzigen, klik je in het dashboard rechtsboven op ‘verander’ achter de naam van het programma via welke je nu bent ingelogd. Klik vervolgens op het andere programma en je bekijkt nu de Spelinstellingen van het andere programma voor je kind(eren). Dit is alleen mogelijk wanneer je geabonneerd bent op meerdere producten.

1.a. Spelinstelling van je kind wijzigen

Log in met je eigen inloggegevens en ga naar Beheer > Spelinstelling. Klik vervolgens achter de familie op beheren en vervolgens achter de naam van het kind op Bewerken.

• Nu kun je kiezen uit drie instellingen. Wanneer je op Standaard of Beginner klikt, zie je in de tabel ernaast welke spellen in de basis- en bonusomgeving staan of zijn uitgeschakeld.
  • Indien je zelf wilt bepalen welke spellen ze oefenen, klik je op Handmatig. In de tabel wijs je zelf de spellen toe aan de Basis- of Bonusomgeving of je kunt spellen uitschakelen. Vink voor elk spel het juiste rondje aan en zo zet je het geheel naar je hand. Bovenin deze handleiding leggen we uit wat de Basis- en Bonusomgeving betekenen.
  • Klik op Opslaan als je de gewenste instelling hebt bepaald. In het schooloverzicht zie je nu onder de kolom Spelinstelling dat er één kind in de familie een Handmatige instelling heeft gekregen.

1.b. Spelinstelling van de Familie wijzigen

Log in met je eigen inloggegevens en ga naar Beheer > Spelinstelling. Klik vervolgens achter de familie op Bewerken.

• Nu kun je kiezen uit drie instellingen. Wanneer je op Standaard of Beginner klikt, zie je in de tabel eronder welke spellen in de basis- en bonusomgeving staan of zijn uitgeschakeld.
  • Indien je zelf wilt bepalen welke spellen ze oefenen, klik je op Handmatig. In de tabel kies jij welke spellen er in de Basis- of Bonusomgeving staan en welke je uitschakelt. Bovenin deze handleiding leggen we uit wat de Basis- en Bonusomgeving betekenen.
  • Klik op Opslaan als je de gewenste instelling hebt bepaald. In het schooloverzicht zie je nu de nieuwe instelling staan voor de gehele familie. Indien er verder niets wordt aangepast krijgen alle kinderen van de familie automatisch deze instelling.

2.Welke spellen zijn te vinden in de Standaard en Beginner instelling?

Er zijn drie verschillende spelinstellingen waarvan we er twee zelf hebben ingedeeld. Dit zijn de Standaard en Beginner instelling. Daarnaast is er de mogelijkheid om de spelomgeving volledig zelf op maat te maken dankzij de instelling ‘Handmatig’. Hiermee bepaal jij welke spellen zichtbaar zijn in de basis- en bonusomgeving en welke spellen uitgeschakeld zijn.

Hieronder lees je per product en per instelling waar de spellen zijn ingedeeld: in de basis-, bonusomgeving of uitgeschakeld.

Spelinstelling schema

3. Wanneer verschijnen de spellen bij de Standaard spelinstelling?

Met de standaard spelinstelling heeft iedere speler andere spellen in zijn of haar spelomgeving. Welke spellen een speler ziet is afhankelijk van de score per spel.

Hieronder vind je een overzicht van de score afhankelijkheid per spel. In de eerste kolom zie je het spel dat verschijnt. In de tweede kolom zie je hoe hoog de score op een ander spel moet zijn voordat het spel in de eerste kolom verschijnt. Bijvoorbeeld, het spel Flits verschijnt in de spelomgeving als de score van Zoek de oe groter is dan 200.

Verschijnen van spellen