Beschikbaarheid spellen instellen

Dashboard

Je hebt de mogelijkheid om per kind (of voor al je kinderen) te bepalen welke spellen speelbaar zijn en welke niet. Ook kun je superspellen selecteren en aangeven welke spellen je graag terug zou willen zien in de adviesspellen in de persoonlijke omgeving van je kind. Op deze manier kun je invloed hebben op de spellen, die de kinderen spelen. Lees hieronder hoe je de spelinstelling naar je hand kunt zetten.

Waarom de Spelinstellingen wijzigen?

Ons systeem selecteert met regelmaat spellen, waarvan we zien dat die goed zijn voor een kind om te spelen. Dit noemen we adviesspellen en deze worden in de persoonlijke omgeving van een kind getoond. Als een kind inlogt, komt het meteen in deze persoonlijke omgeving. Als ouder kun je de spellen, die meegenomen moeten worden in de selectie van de adviesspellen, kiezen in de Spelinstellingen.

Je kunt kiezen voor drie soorten spelinstellingen, namelijk:

• Standaard: deze instelling is standaard voor iedereen ingeschakeld. Afhankelijk van de score op een spel, verschijnen er weer nieuwe spellen.
  • Beginner: deze instelling is speciaal voor jonge spelers, bijvoorbeeld de kleuters of de onderbouw. Kies je voor deze spelinstelling, dan bevat de spelomgeving spellen die geschikt zijn voor jonge spelers. Dit zijn voornamelijk spellen die ondersteund worden door audio of afbeeldingen. Alle spellen in deze spelinstelling zijn direct zichtbaar. Let op! Er komen niet vanzelf nieuwe spellen bij zoals in de Standaard instelling. Een goede onderbouw speler heeft dus meer baat bij de Standaard instelling.
  • Handmatig: met deze spelinstelling heb je zelf de vrijheid om te bepalen welke spellen je kind kan spelen. Je kunt hier ook superspellen selecteren. Deze verschijnen direct in de persoonlijke spelomgeving van je leerlingen. Ook kun je spellen aan of uit zetten. Spellen die je hier aanzet zijn direct te spelen via de thematische tuinen. In de handmatige spelinstelling is er geen afhankelijkheid meer tussen spellen. Er verschijnen dus niet vanzelf nieuwe spellen als ze in score vooruit gaan, zoals dat in de Standaard instelling gebeurt.

Alle spellen zijn altijd zichtbaar, echter zijn ze niet altijd speelbaar. Dit wordt duidelijk gemaakt door een icoontje op het speelbordje. Een spel kan, om één van onderstaande redenen, niet te spelen zijn voor een kind:

• Het spel is uitgezet door de leerkracht of ouder (handje).
  • Een kind heeft het spel uitgespeeld (kroontje).
  • Een spel is nog te moeilijk en het kind moet eerst een hogere score hebben op andere spellen om dit spel vrij te spelen (uitroepteken).

Handmatige instellingen voor de spellen:
Een ouder kan de instellingen voor de spellen aanpassen en zo bepalen welke spellen een superspel moeten worden en welke spellen aan of uit staan.

• Super: Deze spellen staan direct in de persoonlijke omgeving. Er kunnen maximaal drie superspellen geselecteerd worden.
  • Aan: Deze spellen zijn speelbaar en kunnen door het systeem geselecteerd worden voor adviesspellen in de persoonlijke omgeving.
  • Uit: Deze spellen zijn wel zichtbaar, maar niet speelbaar.

1. Spelinstelling wijzigen:

Hoe werkt het?

• In het dashboard onder Beheer > Spelinstelling kan de omgeving per kind of per school (de hele familie) worden ingesteld.

Let op!

• Je kunt alleen de omgeving aanpassen van het programma waarbij je bent ingelogd. Indien je de omgeving van het andere programma (ook) wilt wijzigen, klik je in het dashboard rechtsboven op ‘verander’ achter de naam van het programma via welke je nu bent ingelogd. Klik vervolgens op het andere programma en je bekijkt nu de Spelinstellingen van het andere programma voor je kind(eren). Dit is alleen mogelijk wanneer je geabonneerd bent op meerdere producten.

1.a. Spelinstelling van je kind wijzigen

Log in met je eigen inloggegevens en ga naar Beheer > Spelinstelling. Klik vervolgens achter de familie op beheren en vervolgens achter de naam van het kind op Bewerken.

• Nu kun je kiezen uit drie instellingen. Wanneer je op Standaard of Beginner klikt, zie je in de tabel ernaast welke spellen speelbaar zijn in de thematische omgevingen en geselecteerd kunnen worden voor de adviesspellen (Aan) of welke niet speelbaar zijn (Uit).
  • Indien je zelf wilt bepalen welke spellen ze oefenen, klik je op Handmatig. In de tabel kun je voor elk spel kiezen uit drie opties: Super, Aan en Uit. Vink voor elk spel het juiste rondje aan en zo zet je het geheel naar je hand. Hierboven leggen we uit wat de drie opties inhouden.
  • Klik op Opslaan als je de gewenste instelling hebt bepaald. In het schooloverzicht zie je nu onder de kolom Spelinstelling dat er één kind in de familie een Handmatige instelling heeft gekregen.

1.b. Spelinstelling van de Familie wijzigen

Log in met je eigen inloggegevens en ga naar Beheer > Spelinstelling. Klik vervolgens achter de familie op Bewerken.

• Nu kun je kiezen uit drie instellingen. Wanneer je op Standaard of Beginner klikt, zie je in de tabel ernaast welke spellen speelbaar zijn in de thematische omgevingen en geselecteerd kunnen worden voor de adviesspellen (Aan) of welke niet speelbaar zijn (Uit).
  • Indien je zelf wilt bepalen welke spellen ze oefenen, klik je op Handmatig. In de tabel kun je voor elk spel kiezen uit drie opties: Super, Aan en Uit. Vink voor elk spel het juiste rondje aan en zo zet je het geheel naar je hand. Hierboven leggen we uit wat de drie opties inhouden.
  • Klik op Opslaan als je de gewenste instelling hebt bepaald. In het schooloverzicht zie je nu de nieuwe instelling staan voor de gehele familie. Indien er verder niets wordt aangepast krijgen alle kinderen van de familie automatisch deze instelling.

2.Welke spellen zijn te vinden in de Standaard en Beginner instelling?

In de Standaard spelinstelling staan alle spellen aan. Dit betekent dat de spellen te spelen zijn via de thematische tuinen, en geselecteerd kunnen worden voor de adviesspellen in de persoonlijke spelomgeving, wanneer de scores op andere spellen hoog genoeg is. Onderaan deze pagina lees je meer over de afhankelijkheid tussen spellen.

In de Beginner spelinstelling staan de moeilijkere spellen uit. Deze zijn wel zichtbaar in de thematische omgevingen, maar niet speelbaar. De afhankelijkheid tussen spellen is uitgeschakeld in de Beginner spelinstelling. De spellen hieronder staan Aan in de Beginner spelinstelling.

Rekentuin

Aan voor beginners: Vorm en kleur, Figuur en plaats, Tellen, Getallen, Reeksen, Bloemencode, 1-2-3’tje, Mollenspel, Splitsen

Taalzee

Aan voor beginners: Zoek de oe, Rijmen, Wat is het?, Geheugen, Wat lees je? Kijk en lees, Flits, Letterchaos, Dictee, Woordwolk, Goed gespeld?

Words&Birds

Doordat de verschillen tussen spelers in Words&Birds zo ontzettend groot is, de ene school start met Engels onderwijs bij de kleuters en de ander in de bovenbouw, staan alle spellen op Aan. De speelbaarheid is afhankelijk van de scores op de spellen.

3. Wanneer verschijnen de spellen bij de Standaard spelinstelling?

Met de standaard spelinstelling heeft iedere speler andere spellen in zijn of haar spelomgeving. Welke spellen een speler ziet is afhankelijk van de behaalde score per spel.

Hieronder vind je een overzicht van de score afhankelijkheid per spel. In de eerste kolom zie je het spel dat verschijnt. In de tweede kolom zie je hoe hoog de score op een ander spel moet zijn voordat het spel in de eerste kolom verschijnt. Bijvoorbeeld, het spel Flits verschijnt in de spelomgeving als de score van Zoek de oe groter is dan 200.

De afhankelijkheid tussen spellen, en het verschijnen van spellen bij een bepaalde score op een ander spel, vervalt wanneer er gebruik gemaakt wordt van de Handmatige instelling.

Verschijnen van spellen