Beschikbaarheid spellen instellen

Backend

U heeft de mogelijkheid om per kind (of voor al uw kinderen) te bepalen welke spellen in de basis spelomgeving en in de bonus spelomgeving staan. Op deze manier kunt u de programma’s volledig naar uw hand zetten. Zo bepaalt u welke spellen belangrijk zijn en geoefend dienen te worden (basisomgeving) en welke spellen als beloning voor het oefenen gespeeld kunnen worden (bonusomgeving).

U hoeft de Spelinstelling niet te gebruiken. In dat geval bepaalt het programma welke spellen in de basis- en bonusomgeving worden geplaatst, afhankelijk van de scores van het kind.

let op! Voor nieuwe spelers geldt dat ze minimaal één keer moeten inloggen voordat het mogelijk is om de Spelinstelling in te stellen. Nadat ze hebben ingelogd verschijnt er achter de naam van de speler de optie Bewerken, vanaf dat moment kunnen de individuele instellingen worden geplaatst.

Waarom de Spelinstellingen wijzigen?

In de basis spelomgeving kunnen bijvoorbeeld de spellen geplaatst worden die aansluiten bij de lesstof die door de leerkracht behandeld wordt of de spellen waar een kind veel moeite mee heeft. Uiteraard blijven alle spellen adaptief waardoor ieder kind werkt op zijn of haar eigen niveau. Op deze manier kunnen de leeromgevingen van Oefenweb nog beter ingezet worden als onderdeel van passend onderwijs en kan de ouder/verzorger, indien gewenst, de oefenprogramma’s volledig afstemmen op de mogelijkheden en talenten van ieder kind.

1. Spelinstelling wijzigen:

Hoe werkt het?

• In de backend onder Beheer – Spelinstelling kan de omgeving per kind of per school (uw familie) worden ingesteld.

Let op!

• U kunt alleen de omgeving aanpassen van het product waarbij u bent ingelogd. Indien u de omgeving van het andere product (ook) wilt wijzigen klikt u in de backend rechtsboven op ‘verander’ achter de naam van het product via welke u nu bent ingelogd. Klik vervolgens op het andere product en u bekijkt nu de Spelinstellingen van het andere product voor uw kind(eren). Dit is alleen mogelijk wanneer u geabonneerd bent op meerdere producten.

Spelinstelling wijzigen

In deze afbeelding ziet u als voorbeeld de spelinstellingen van een familie in de kolom Spelinstelling.

1.a. Spelinstelling van uw kind wijzigen

Indien u de instelling van uw kind wilt wijzigen dan klikt u in de backend op Beheer – Spelinstelling, vervolgens achter de naam van de speler op Bewerken. Voor nieuwe spelers geldt dat ze minimaal één keer moeten inloggen voordat het mogelijk is om de Spelinstelling in te stellen. Nadat ze hebben ingelogd verschijnt er achter de naam van de speler de optie Bewerken. Vanaf dat moment kunnen de individuele instellingen worden ingezet. Wanneer er nog geen Bewerken achter de naam van een speler staat dan betekent dit dat het kind nog niet heeft ingelogd.

Spelinstelling van uw kind wijzigen

• Op deze pagina kunt u kiezen uit drie instellingen. Wanneer u op Standaard of Alternatief klikt, ziet u in de tabel eronder welke spellen aan welke omgeving zijn toegewezen.
  • Indien u zelf een omgeving wilt instellen dan klikt u op Aangepast. Vervolgens verschijnt er een tabel waarmee u zelf de spellen kunt toewijzen aan de Basis- of Bonusomgeving.
  • Indien u een spel in geen van beide omgevingen wilt plaatsen dan plaatst u het spel in Uitgeschakeld.
  • Klik op OK als u de gewenste Spelinstelling heeft bepaald. In het familie overzicht ziet u nu onder de kolom Spelinstelling dat uw kind een persoonlijke instelling heeft gekregen.

Aangepast

1.b. Spelinstelling van de Familie wijzigen

Indien u als ouder/verzorger de instelling van alle kinderen in de familie wilt wijzigen dan klikt u via Beheer – Spelinstelling achter uw familienaam op bewerken.
Spelinstelling van de familie wijzigen

• Op deze pagina kunt u kiezen uit drie instellingen. Wanneer u op Standaard of Alternatief klikt, ziet u in de tabel eronder welke spellen aan welke omgeving zijn toegewezen.
  • Indien u zelf een omgeving wilt instellen dan klikt u op Aangepast. Vervolgens verschijnt er een tabel waarmee u zelf de spellen kunt toewijzen aan de Basis- of Bonusomgeving.
  • Indien u een spel in geen van beide omgevingen wilt plaatsen dan plaatst u het spel in de kolom Uitgeschakeld.
  • Klik op OK als u de gewenste instelling heeft bepaald. In het familie overzicht ziet u nu de nieuwe instelling staan voor de gehele familie. Indien er verder niets wordt aangepast krijgen alle kinderen van de familie automatisch deze instelling.

Spelinstellingen aangepast familie

2. Overzicht van de verschillende Spelinstellingen

De Oefenwebproducten bieden de keuze uit drie verschillende instellingen van de volledige spelomgeving. Er zijn twee voorgeprogrammeerde instellingen: de Standaard en de Alternatieve instelling en er is een spelomgeving die handmatig kan worden ingesteld: de Aangepaste instelling.

2.a. in Rekentuin

Standaard Instelling:

• Als een ouder/verzorger ervoor kiest om niets in te stellen dan krijgt een speler automatisch de Standaard instelling aangeboden.
  • Deze omgeving is met name gericht op het hoofdrekenen en automatiseren van de opgaven. Spelers krijgen de volgende spellen aangeboden per omgeving:
    Rekentuin Standaard

Alternatieve instelling:

• De ouder/verzorger kan ook voor de tweede voorgeprogrammeerde instelling kiezen, de Alternatieve instelling.
  • De taken in deze omgeving zijn met name gericht op inzicht in de getal relaties. Spelers krijgen de volgende spellen aangeboden per omgeving:
    Rekentuin Alternatief

Aangepaste instelling:

• De Aangepaste Instelling bevat spellen naar de persoonlijke keuze van de ouder/verzorger. Zo kan de ouder/verzorger helemaal zelf bepalen welke spellen te zien zijn in de spelomgeving.
  • Een ouder/verzorger kan deze instelling toepassen voor één kind of voor de complete familie (indien er meerdere kinderen gebruik maken van Rekentuin en/ of Taalzee).

Verschil t.o.v. de andere instellingen

• Afhankelijkheid: Met een voorgeprogrammeerde instelling (zoals standaard of alternatief) bestaat er een afhankelijkheid tussen de verschillende spellen. Sommige spellen, zowel in de basis- als bonusomgeving, zijn pas beschikbaar als een speler goed genoeg scoort tijdens basis spellen. Dit is de werking van de spelomgeving zoals u die gewend bent. Bij een Aangepaste instelling bestaat deze afhankelijkheid niet en zijn altijd alle plantjes beschikbaar die u heeft ingesteld.
  • Slowmix: De slowmix taak staat standaard uit in beide voorgeprogrammeerde tuinen. Als er spelers zijn die volgens u meer tijd nodig hebben voor het oplossen van de opgaven, dan kunt u een Aangepaste instelling gebruiken voor spelers die volgens u slowmix nodig hebben.

2.b. in Taalzee

Standaard instelling:

• Als een ouder/verzorger ervoor kiest om niets in te stellen dan krijgt een kind automatisch de Standaard instelling aangeboden.
  • Deze omgeving is met name gericht op de taalvaardigheden die in de klas worden geoefend. Spelers krijgen de volgende spellen aangeboden per omgeving:
    Taalzee Standaard

Alternatieve instelling:

• De ouder/verzorger kan ook voor de tweede voorgeprogrammeerde instelling kiezen, de Alternatieve Instelling.
  • De taken in deze omgeving is met name gericht op spelling van woorden en werkwoorden. Spelers krijgen de volgende spellen aangeboden per omgeving:
    Taalzee Alternatief

Aangepaste instelling:

• De Aangepaste instelling bevat spellen naar de persoonlijke keuze van de ouder/verzorger. Zo kan de ouder/verzorger helemaal zelf bepalen welke spellen te zien zijn in de spelomgeving.
  • Een ouder/verzorger kan deze instelling toepassen voor één speler of voor de complete familie (indien er meerdere kinderen gebruik maken van Rekentuin en/of Taalzee).

Verschil t.o.v. de andere instellingen

• Afhankelijkheid: Met een voorgeprogrammeerde instelling bestaat er een afhankelijkheid tussen de verschillende spellen. Sommige spellen, zowel in de basis- als bonusomgeving, zijn pas beschikbaar als een kind goed genoeg scoort tijdens basisspellen. Dit is de werking van de spelomgeving zoals u die gewend bent. Bij een Aangepaste instelling bestaat deze afhankelijkheid niet en zijn altijd alle dieren beschikbaar die u heeft ingesteld.

2.c. in Words&Birds

Words&Birds kent nog geen bonusomgeving. Daarom zijn alle beschikbare spellen in Words&Birds direct voor iedereen zichtbaar en speelbaar.

Standaard instelling:
Als een ouder/verzorger ervoor kiest om niets in te stellen dan krijgt een kind automatisch de Standaard instelling aangeboden.

Aangepaste instelling:

• De Aangepaste Instelling bevat spellen naar de persoonlijke keuze van de ouder/verzorger. Zo kan de ouder/verzorger helemaal zelf bepalen welke spellen te zien zijn in de spelomgeving.
  • Een ouder/verzorger kan deze instelling toepassen voor één speler of voor de complete familie (indien er meerdere kinderen gebruik maken van de producten).
  • Let op: Words&Birds kent nog geen bonusomgeving. Mocht een ouder/verzorger spellen via de Aangepaste instelling in de bonusomgeving plaatsen, dan worden zij uitgeschakeld.