Beschikbaarheid spellen instellen

Dashboard

Je hebt de mogelijkheid om per kind (of voor al je kinderen) te bepalen welke spellen speelbaar zijn en welke niet. Ook kun je aangeven welke spellen je graag terug zou willen zien in de adviesspellen in de persoonlijke omgeving van je kind. Op deze manier kun je wat invloed hebben op de spellen, die de kinderen spelen.

Waarom de Spelinstellingen wijzigen?

Ons systeem selecteert met regelmaat spellen, waarvan we zien dat die goed zijn voor een kind om te spelen. Dit noemen we adviesspellen en deze worden in de persoonlijke omgeving van een kind getoond. Als een kind inlogt, komt het meteen in deze persoonlijke omgeving. Als ouder kun je de spellen, die meegenomen moeten worden in de selectie van de adviesspellen, kiezen in de Spelinstellingen.

Je kunt kiezen voor drie soorten spelinstellingen, namelijk:

• Standaard: deze instelling is standaard voor iedereen ingeschakeld. Afhankelijk van de score op een spel, verschijnen er weer nieuwe spellen.
  • Beginner: deze instelling is speciaal voor jonge spelers, bijvoorbeeld de kleuters of de onderbouw. Kies je voor deze spelinstelling, dan bevat de spelomgeving spellen die geschikt zijn voor jonge spelers. Dit zijn voornamelijk spellen die ondersteund worden door audio of afbeeldingen. Alle spellen in deze spelinstelling zijn direct zichtbaar. Let op! Er komen niet vanzelf nieuwe spellen bij zoals in de Standaard instelling. Een goede onderbouw speler heeft dus meer baat bij de Standaard instelling.
  • Handmatig: met deze spelinstelling heb je zelf de vrijheid om te bepalen welke spellen je kind kan spelen. Alle spellen die je hier aanzet zijn direct te spelen. Er verschijnen dus niet vanzelf nieuwe spellen als ze in score vooruit gaan, zoals dat in de Standaard instelling gebeurt.

Alle spellen zijn altijd zichtbaar, echter zijn ze niet altijd speelbaar. Dit wordt duidelijk gemaakt door een icoontje op het speelbordje. Een spel kan, om één van onderstaande redenen, niet te spelen zijn voor een kind:

• Het spel is uitgezet door de leerkracht of ouder (handje).
  • Een kind heeft het spel uitgespeeld (kroontje).
  • Een spel is nog te moeilijk en het kind moet eerst een hogere score hebben op andere spellen om dit spel vrij te spelen (uitroepteken).

Handmatige instellingen voor de spellen:
Een ouder kan de instellingen voor de spellen aanpassen en zo bepalen welke spellen aan of uit staan en welke spellen beschikbaar zijn voor de adviesspellen.

• Aan: Deze spellen zijn speelbaar en kunnen door het systeem geselecteerd worden voor adviesspellen in de persoonlijke omgeving.
  • Secundair: Deze spellen worden niet geselecteerd voor de persoonlijke omgeving en zijn alleen te spelen in de thematische omgevingen.
  • Uit: Deze spellen zijn wel zichtbaar, maar niet speelbaar.

1. Spelinstelling wijzigen:

Hoe werkt het?

• In het dashboard onder Beheer > Spelinstelling kan de omgeving per kind of per school (de hele familie) worden ingesteld.

Let op!

• Je kunt alleen de omgeving aanpassen van het programma waarbij je bent ingelogd. Indien je de omgeving van het andere programma (ook) wilt wijzigen, klik je in het dashboard rechtsboven op ‘verander’ achter de naam van het programma via welke je nu bent ingelogd. Klik vervolgens op het andere programma en je bekijkt nu de Spelinstellingen van het andere programma voor je kind(eren). Dit is alleen mogelijk wanneer je geabonneerd bent op meerdere producten.

1.a. Spelinstelling van je kind wijzigen

Log in met je eigen inloggegevens en ga naar Beheer > Spelinstelling. Klik vervolgens achter de familie op beheren en vervolgens achter de naam van het kind op Bewerken.

• Nu kun je kiezen uit drie instellingen. Wanneer je op Standaard of Beginner klikt, zie je in de tabel ernaast welke spellen geselecteerd zijn voor de adviesspellen (Aan), welke alleen in de thematuinen speelbaar zijn (Secundair) of welke niet speelbaar zijn (Uit).
  • Indien je zelf wilt bepalen welke spellen ze oefenen, klik je op Handmatig. In de tabel kun je voor elk spel kiezen uit drie opties: Aan, Secundair en Uit. Vink voor elk spel het juiste rondje aan en zo zet je het geheel naar je hand. Hierboven leggen we uit wat de drie opties inhouden.
  • Klik op Opslaan als je de gewenste instelling hebt bepaald. In het schooloverzicht zie je nu onder de kolom Spelinstelling dat er één kind in de familie een Handmatige instelling heeft gekregen.

1.b. Spelinstelling van de Familie wijzigen

Log in met je eigen inloggegevens en ga naar Beheer > Spelinstelling. Klik vervolgens achter de familie op Bewerken.

• Nu kun je kiezen uit drie instellingen. Wanneer je op Standaard of Beginner klikt, zie je in de tabel eronder welke spellen op Aan, Secundair of Uit staan.
  • Indien je zelf wilt bepalen welke spellen ze oefenen, klik je op Handmatig.
  • Klik op Opslaan als je de gewenste instelling hebt bepaald. In het schooloverzicht zie je nu de nieuwe instelling staan voor de gehele familie. Indien er verder niets wordt aangepast krijgen alle kinderen van de familie automatisch deze instelling.

2.Welke spellen zijn te vinden in de Standaard en Beginner instelling?

Er zijn drie verschillende spelinstellingen waarvan we er twee zelf hebben ingedeeld. Dit zijn de Standaard en Beginner instelling. Daarnaast is er de mogelijkheid om de spelomgeving volledig zelf op maat te maken dankzij de instelling ‘Handmatig’. Hiermee bepaal jij welke spellen te spelen zijn en welke spellen uitgeschakeld zijn.

Hieronder lees je per product en per instelling waar de spellen standaard zijn ingedeeld: Aan, Secundair of Uit.

Spelinstelling schema

3. Wanneer verschijnen de spellen bij de Standaard spelinstelling?

Met de standaard spelinstelling heeft iedere speler andere spellen in zijn of haar spelomgeving. Welke spellen een speler ziet is afhankelijk van de behaalde score per spel.

Hieronder vind je een overzicht van de score afhankelijkheid per spel. In de eerste kolom zie je het spel dat verschijnt. In de tweede kolom zie je hoe hoog de score op een ander spel moet zijn voordat het spel in de eerste kolom verschijnt. Bijvoorbeeld, het spel Flits verschijnt in de spelomgeving als de score van Zoek de oe groter is dan 200.

De afhankelijkheid tussen spellen, en het verschijnen van spellen bij een bepaalde score op een ander spel, vervalt wanneer er gebruik gemaakt wordt van de Handmatige instelling.

Verschijnen van spellen

Handmatige instellingen voor de spellen: Een ouder kan de instellingen voor de spellen aanpassen en zo bepalen welke spellen aan of uit staan en welke spellen beschikbaar zijn voor de adviesspellen.