Uitleg Groeikaart

Spel

De Groeikaart geeft kinderen inzicht in hun eigen ontwikkeling. Ze zien welke spellen ze goed beheersen en welke spellen ze nog vaker moeten oefenen. Ook hebben ze inzicht in het aantal opgaven dat ze gemaakt hebben en hun goede en minder goede opgaven.

De score

Op elk spel heeft een speler een score. Deze score loopt van 1 tot 1000. De scores 300, 400, 500, 600, 700 en 800 staan gelijk aan het gemiddelde niveau van eind groep 3, 4, 5, 6, 7 en groep 8.

Kronen

Wanneer een speler bij de moeilijkste opgaven in een spel is aangekomen, verschijnen er kronen op de plaats van de score. De kronen verschijnen nadat een kind tien sterren heeft behaald op een spel. Een spel met kronen is (bijna) uitgespeeld. De speler kan nog wel verder spelen, want er zijn nog genoeg moeilijkere opgaven, maar wij raden aan om te richten op spellen met een lagere score.

Sterren

De ontwikkeling op een spel wordt in de Groeikaart weergegeven met sterretjes. Een speler kan maximaal tien sterren halen. Als dat gelukt is, verschijnen er kronen. Dat betekent dat hij de meeste opgaven binnen dit spel op kan lossen.

Goede en minder goede opgaven

Door op het driehoekje achter een spel te klikken, krijgt een kind nog meer informatie over hoe het spel gespeeld is. Hij ziet de droomopgaven en nachtmerries.

Droomopgaven zijn opgaven die erg goed gemaakt zijn. Hierbij wordt de vraag, het goede antwoord en de tijd, die de speler erover gedaan heeft om de vraag te beantwoorden, getoond. De nachtmerries zijn de opgaven die de speler moeilijk vond. Hier kan hij wellicht wat van leren.

Als een spel lang niet gespeeld is, worden er geen droomopgaven en nachtmerries getoond. Sommige spelletjes hebben geen droomopgaven en nachtmerries.

Een leerdoel spelen

Bij spellen, die gekoppeld zijn aan leerdoelen, is het voor kinderen mogelijk om een directe leerdoelsessie te spelen. Dit is een reeks opgaven over eenzelfde leerdoel. Via de Groeikaart kan een kind zelf een leerdoelsessie starten. Achter elke nachtmerrie staat namelijk een link naar het leerdoel dat erbij hoort. Zo oefent het kind extra en gericht met de leerdoelen, die hij nog moeilijk vindt.

Misschien ook interessant: