Uitleg over jouw Oefenwebwereld

Spel

Uitleg over jouw Oefenwebwereld

Hoi, wij zijn Oefenweb. Wij maken online oefenprogramma’s waarmee je rekenen, taal en Engels kunt oefenen. Je kent ons waarschijnlijk wel van Rekentuin, Taalzee en Words&Birds.
Jij hebt toegang tot Oefenweb met jouw inloggegevens. In deze uitleg lees je meer over hoe je ermee kunt werken.

1. Uitleg over de online leeromgevingen van Oefenweb

1.a De spelomgeving

Wanneer je als speler inlogt kom je terecht in de spelomgeving. Afhankelijk van het programma is dit een tuin, zee of bos. Door te oefenen kunnen de planten of dieren in je wereld groeien. Maar als je niet oefent dan worden de plantjes en dieren in je wereld ziek. Er kan zelfs een waarschuwing verschijnen dat duidelijk maakt dat het spel weer geoefend dient te worden. Bijvoorbeeld een gieter in Rekentuin, een steen in Taalzee en een poes in Words&Birds.

Elk spel bestaat uit 10 opgaven waarna je weer teruggaat naar de spelomgeving. Als je iedere week 10 opgaven per spel maakt dan vindt er geen verdorring plaats en blijft jouw wereld intact.

scores

1.b De Basis- en Bonusomgeving

De spelomgeving bestaat altijd uit een basis- en bonusomgeving. Je kunt alleen in de bonusomgeving spelen als je voldoende hebt geoefend in de basisomgeving. Er mogen ook geen symbolen te zien zijn (zoals een gieter of poes) die aangeven dat je een spel te lang niet geoefend hebt.

1.c Kies zelf het niveau van de opgaven

In onze programma’s kun je per spel zelf bepalen of je makkelijke, gemiddelde of moeilijke opgaven wilt maken. Als je kiest voor moeilijke opgaven verdien je tweemaal zoveel muntjes. Als je kiest voor makkelijke opgaven verdien je de helft zo weinig muntjes. Je kunt ook kiezen voor de gemiddelde instelling. Hiermee verdien je een gemiddeld aantal muntjes: zo’n 20 muntjes per opgave.

1.d De spellen zijn afhankelijk van elkaar

In onze programma’s zijn spellen afhankelijk van elkaar. Dit betekent dat spellen pas zichtbaar zijn zodra er op andere spellen een goede score behaald is. Naarmate je beter presteert, verschijnen er meer spellen om te spelen. Als jouw score daalt kunnen spellen ook weer verdwijnen.

1.e Verdien zoveel mogelijk munten

Met het maken van de opgaven kun je munten verdienen.
Je verdient de meeste munten als je de opgave snel goed maakt.

Als je antwoord fout is, verlies je muntjes.
Als je een opgave echt niet weet, mag je op het Vraagteken klikken, je verliest dan geen muntjes.

In de zak rechtsonder staan de munten die je hebt gewonnen.
Als je wilt stoppen, dan kan je na het geven van je antwoord op stoppen klikken.

Als je alle opgaven maakt krijg je een BONUS van 25 muntjes!

exrta_muntjes

numpad

1.f Ruil jouw munten in voor virtuele prijzen

De verdiende munten kun je inruilen tegen prijzen voor in jouw virtuele prijsomgeving. Voor sommige prijzen moet je eerst sparen voor je ze kunt kopen. Gekochte prijzen kun je ook weer verkopen. Je krijgt dat je muntjes weer terug, die je kunt gebruiken om weer andere prijzen te kopen.

1.g Belangrijke knoppen

Als je het antwoord echt niet weet dan kan je altijd klikken op ? Dit heeft geen invloed op de muntjes, er komt niets bij en gaat niets af. Vraagteken
Als je een opgave niet vindt kloppen dan kun je dat melden met: uitroepteken
Als je snel door wilt naar de volgende vraag: volgende-vraag
Als je wilt stoppen/ uitloggen: stoppen

2. Groeikaart

Uitleg voor jouw groeikaart kun je hier vinden.

3. Groepsprijzen: de puzzels

Alle oefenprogramma’s hebben een groepsprijs in de vorm van een puzzel. Hoe meer muntjes je spaart met je groep of familie, hoe meer er van de puzzel zichtbaar wordt. Iedereen moet dus meespelen voor deze prijs! Je vindt de puzzel door op een linkje in je prijzenomgeving te klikken.

4. Extra uitleg verschillende spellen

4.a Bloemencode – Rekentuin

Als je niet weet hoe Bloemencode in Rekentuin werkt kun je op deze link klikken voor de uitleg.

4.b 1-2-3’tje – Rekentuin

Als je niet weet hoe 1-2-3’tje in Rekentuin werkt kun je op deze link klikken voor de uitleg.

4.c Klokkijken – Rekentuin

Uitleg voor het Rekentuinspel Klokkijken kun je hier vinden.
Klokkijken

5. Filmpjes binnen Rekentuin

Je kunt ook filmpjes met uitleg bekijken binnen Rekentuin. Deze filmpjes zijn te bekijken bij de spellen: tellen, reeksen, getallen, optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen, klokkijken en breuken+. De filmpjes worden speciaal voor jou geselecteerd op basis van de goede en foute antwoorden die je geeft binnen Rekentuin.

Je kunt de filmpjes bekijken door in jouw tuin te klikken op de videocamera’s. Je ziet nu een lijstje met video’s. De video die het beste past bij jouw score staat altijd bovenaan. Heb je drie video’s bekeken bij een spel? Dan raden we je aan om eerst weer verder te oefenen. Je kunt dan nog wel video’s van andere spellen bekijken.

Zie je geen video’s bij een spel? Dan kan het zijn dat er geen video’s beschikbaar zijn die passen bij je vaardigheidsscore op dit spel. Ben je bijvoorbeeld heel goed in tellen dan kan het zijn dat er geen telvideo’s meer beschikbaar zijn.