Voorbereidingen nieuwe schooljaar

Start

Wat leuk dat je nog een jaar gebruik gaat maken van Oefenweb! Een nieuw schooljaar betekent ook een nieuwe klassenindeling. Het klaarmaken van Oefenweb voor het nieuwe schooljaar kan op twee manieren:

• Route 1: met een Edex-bestand
  • Route 2: Handmatig

1. Route 1: Klaarmaken voor het nieuwe schooljaar met Edex

• Genereer een Edex-bestand vanuit jouw leerlingenadministratiesysteem, ons systeem werkt met versie 1.03, 2.0 of 2.1. In dit bestand moeten alle leerlingen zitten. Dus ook de leerlingen die al gebruikmaken van Oefenweb.
  • Nadat je het Edex-bestand hebt gegenereerd log je in met je inloggegevens bij Oefenweb.
  • Zodra je bent ingelogd klik je bovenaan in de Beheerdersomgeving op Beheer > Gebruikers Toevoegen.
  • Klik dan op Gebruikers importeren via Edex. De speelgegevens van de leerlingen blijven bewaard, enkel de schoolinformatie wordt aangepast.

• Selecteer het Edexml-bestand en klik op Volgende.
  • In dit scherm geef je aan welke gegevens er in het bestand zitten. Je kiest hier voor Alle Gegevens. Daarnaast geef je aan of alle klassen gebruik maken van Oefenweb. Klik dan op Volgende.
  • Je ziet nu een overzicht van het aantal leerlingen en leerkrachten die worden toegevoegd of verwijderd en je ziet of er schoolklassen worden aangepast. Klik opnieuw op Volgende.
  • Nu zijn de leerlingen en leerkrachten ingevoerd in Oefenweb.

1.a Geef nieuwe leerlingen en leerkrachten toegang

Met de volgende stappen maak je het mogelijk voor de nieuwe leerlingen en leerkrachten om gebruik te maken van Oefenweb. Leerlingen en leerkrachten die al gebruik maakten van Oefenweb behouden hun inloggegevens.

• Omdat mailadressen van de nieuwe leerkrachten niet zijn toegevoegd in het Edex-bestand dien je deze handmatig toe te voegen zodat je collega’s een mail ontvangen met hun inloggegevens. Dit doe je via Beheer > E-mailadressen Docenten Bewerken. Voer de e-mailadressen van de leerkrachten in. Klik vervolgens onderaan op Opslaan. De leerkrachten krijgen nu een mail met inloggegevens.
  • Om de nieuwe leerlingen met Oefenweb te laten werken ga je naar Beheer > Licenties Koppelen. Met een vinkje koppel je een leerling aan een licentie. Leerlingen die je geen vinkje geeft zijn niet gekoppeld aan één van onze producten en nemen dan ook geen licenties in beslag. Zodra er een vinkje achter de naam van een leerling staat,  kunnen ze inloggen met hun eigen inloggegevens en gebruikmaken van onze oefenprogramma’s. De inloggegevens van de leerlingen vind je bij Beheer > Wachtwoorden Spelers.

Tip: Vink het vakje voor de naam van het product aan om alle leerlingen binnen de klas toegang te geven tot een product.

Nu heb je met succes onze programma’s klaargemaakt voor het nieuwe schooljaar. We wensen jou en je leerlingen weer veel plezier met onze oefenprogramma´s!

Route 2: Handmatig klaarmaken voor het nieuwe schooljaar

Heb je al eens een Edex-bestand geïmporteerd in Oefenweb? Dan is het niet meer mogelijk gebruikers handmatig in te voeren. Kijk bij Route 1 hoe je Oefenweb klaarmaakt voor het nieuwe schooljaar met Edex.

Wil je handmatig Oefenweb klaarmaken voor het nieuwe schooljaar? Volg dan deze stappen:

• Log in met je inloggegevens bij Oefenweb.
  • Zodra je bent ingelogd klik je bovenaan in de Beheerdersomgeving op Beheer > Gebruikers.
  • Klik nu onderaan het scherm op Verander de groep voor alle spelers en kies voor +1.

• Doublerende leerlingen pas je handmatig aan door achter de naam van de leerling op Bewerken te klikken.
  • Klik vervolgens op Beheer > Schoolklassen.

• De oude groep 8 is nu leerjaar 9 geworden. Verwijder deze groep met de actie Verwijderen.
  • Komt er een klas bij? Klik dan onderaan op Nieuwe Schoolklas.
  • Klik vervolgens op Docenten Toewijzen achter de klassen waar de leerkrachten van zijn veranderd.
  • Selecteer de nieuwe leerkracht en klik op Klas in. Selecteer de oude leerkracht en klik op Klas uit.

• Nieuwe leerlingen moeten weer handmatig worden ingevoerd. Hier staat uitgelegd hoe dat moet.
  • Klik opnieuw op Beheer > Schoolklassen en klik achter iedere schoolklas op Bekijken. Hier kun je nagaan of de juiste leerkrachten en leerlingen in de klas zitten.

Nu heb je met succes onze programma’s klaargemaakt voor het nieuwe schooljaar. We wensen jou en je leerlingen weer veel plezier met onze oefenprogramma´s!

Problemen?

Mocht je problemen ondervinden tijdens het klaarzetten van Oefenweb voor het nieuwe schooljaar? Op werkdagen van 8:30 tot 17:00 uur kun je bellen met Sofia & Nora via 020-8969444.