Voorbereidingen nieuwe schooljaar

Start

Een nieuw schooljaar betekent ook een nieuwe klassenindeling. In een paar minuten helpen we je Oefenweb klaar te maken voor het nieuwe schooljaar. Er zijn twee manieren om wijzigingen door te voeren:

• Route A: Edex (alleen voor beheerders)
  • Route B: handmatig

Route A: Edex

Wat fijn dat je kiest voor Edex! In slechts een paar klikken staat de nieuwe klassenindeling in ons systeem.

Wat heb je nodig?

• Open je leerlingadministratiesysteem en maak een export van alle leerlingen en leerkrachten die dit schooljaar met Oefenweb werken.
  • Zorg dat de leerlingen gekoppeld zijn aan een groep of schoolklas.
  • Exporteer een Edex.xml-bestand versie 1.3 of 2.0.

Edex importeren

Je bent al op de helft van het klaarzetten. Nog maar een paar stappen te gaan en Oefenweb staat klaar voor het nieuwe schooljaar.

• Log in met je Oefenwebaccount.
  • Klik bovenin je scherm op Beheer – Gebruikers toevoegen.
  • Kies voor Gebruikers importeren via Edex en volg de stappen in het scherm.
  • Gefeliciteerd! Je Oefenwebaccount is (bijna) gereed voor het nieuwe schooljaar.
    • Bestaande gebruikers kunnen met dezelfde inloggegevens gewoon verder.
    • Nieuwe gebruikers koppel je via Beheer – Licenties koppelen aan de juiste producten. Inloggegevens van nieuwe gebruikers vind je onder Beheer – Wachtwoorden spelers.

Spelers toewijzen

Nieuw met Edex?

Jaloers geworden op het gemak van Edex-gebruikers? Start nu zelf en ontdek de voordelen. Wat je hiervoor moet doen?

• Log in met je Oefenwebaccount.
  • Ga naar Beheer – Bestanden klaarzetten en zet hier je Edex-bestand voor ons klaar.
  • Mail Sofia & Nora via info@oefenweb.nl met het verzoek je huidige gebruikers te matchen aan Edex (dit is een eenmalige actie voor ons).
  • Binnen de kortste keren hebben wij de koppeling gemaakt en kun je aan de slag.

Voor al je Edex-problemen kun je bellen met Sofia & Nora via 020-8969444 op werkdagen tussen 8:30 en 17:00 uur.

Route B: Handmatig

Wil of kun je geen gebruik maken van EDEX? Dan leggen we je stap voor stap uit hoe je alles handmatig klaarzet.Voor persoonlijk advies kun je natuurlijk altijd nog even contact met ons opnemen via 020-8969444.

1. Leerjaar aanpassen

• Ga naar Beheer – Gebruikers en klik onderin op Verander de groep voor alle spelers en kies voor +1.
    Groep ophogen
  • Doublerende leerlingen kun je nu handmatig aanpassen door achter de naam van de leerling op bewerken te klikken.
    Overzicht gebruikers

2. In de schoolklas plaatsen

• Via Beheer – Schoolklassen gaan we de leerlingen in de juiste klas plaatsen.
    Schoolklas overzicht
  • De oude groep 8 is nu leerjaar 9 geworden, die kun je verwijderen met de actie Verwijderen.
  • Geef eventueel iedere klas een nieuwe naam met de actie Naam wijzigen.
    Bewerk naam schoolklas
  • Komt er een klas bij? Dan kies je onderin voor Nieuwe schoolklas.
  • Bekijk via de actie Docenten toewijzen of de juiste leerkrachten aan de schoolklassen gekoppeld zijn.
    Docent toewijzen

3. Nieuwe gebruikers toevoegen

• Wil je veel gebruikers in één keer toevoegen? Dan kan dit met een Excel-bestand via Beheer – Gebruikers – Gebruikers importeren via CSV-bestand (bijv. uit Excel). Volg hier de stappen.
  • Slechts een enkele gebruiker toevoegen? Kies dan voor Beheer – Gebruikers – Handmatig gebruikers invoeren.

4. Licenties koppelen

• Koppel de (nieuwe) leerlingen aan de juiste licenties onder Beheer – Licenties koppelen.
  • Alle leerlingen zijn nu zichtbaar onder Beheer – Wachtwoorden spelers.

5. Gegevens controleren

• Klik in het menu op Beheer – Schoolklassen. En klik achter iedere schoolklas op Bekijken. Hier kun je nagaan of de juiste leerkrachten en leerlingen in de klas zitten.
    Gegevens controleren

Muntjes resetten groepsprijs

In Rekentuin en Taalzee kunnen spelers met hun hele klas sparen voor de groepsprijs. Hoe meer muntjes de klas spaart, hoe meer er van de groepsprijs zichtbaar wordt. Hoeveel er zichtbaar wordt is afhankelijk van het gemiddelde aantal muntjes in de klas. Iedereen moet dus meespelen voor deze prijs.

Je kunt de groepsprijs resetten door de muntjes van de klas te resetten. Dit doe je bijvoorbeeld als de groepsgrootte van de klas wijzigt, of aan het begin van een nieuw schooljaar. Zo kun je spelers weer motiveren om samen te sparen voor de groepsprijs.

Om de muntjes van een klas te resetten, log je als docent in via de backend. Hier ga je naar Beheer – Schoolklassen. Achter de schoolklas vindt u onder ‘Acties’ de optie ‘Muntjes resetten’. Door hier op te klikken reset je de muntjes voor de gewenste schoolklas(sen).

Problemen?

Mocht je problemen ondervinden tijdens het klaarzetten van Oefenweb voor het nieuwe schooljaar? Op werkdagen van 8:30 tot 17:00 uur kun je bellen met Sofia & Nora via 020-8969444.