Voorbereidingen nieuwe schooljaar

Start

Wat leuk dat je ook dit jaar gebruikmaakt van Prowise Learn! Een nieuw schooljaar betekent ook een nieuwe klassenindeling. Heb je al een koppeling met Basispoort? Dan staat alles vanzelf klaar voor het nieuwe schooljaar.

Zo niet, dan kun je Prowise Learn op meerdere manieren klaarmaken voor het nieuwe schooljaar.

• Route 1: Via Basispoort (aanbevolen)
  • Route 2: Met een Edex-bestand
  • Route 3: Handmatig

1. Route 1: Klaarmaken voor het nieuwe schooljaar met Basispoort

Gebruik een koppeling met Basispoort om alle leerlingen en leerkrachten in één keer op de juiste manier klaar te zetten in Prowise Learn voor het nieuwe schooljaar. Je hoeft dus niets te doen behalve te koppelen met Basispoort. Als de koppeling met Basispoort nog niet is gedaan, lees je hier hoe je dit kunt uitvoeren. Let op: alleen de ICT-coördinator in Basispoort kan de koppeling met Prowise Learn in werking stellen.

1.a Basispoort koppeling voor bestaande klanten

Gebruik je Prowise Learn al en staan er gebruikers in jullie account? Dan dient er eerst eenmalig door het Prowise Learn-team een koppeling te worden gerealiseerd tussen de leerlinggegevens in Prowise Learn en Basispoort.

• Geef bij Basispoort onder het kopje ‘Uitgeverijen’ met een vinkje bij Prowise Learn aan dat je Basispoort met Prowise Learn wenst te koppelen.
  • Log vervolgens in bij Prowise Learn met je beheerder-inloggegevens.
  • Ga nu naar Beheer > Gebruikers toevoegen.
  • Klik op ‘Gebruikers importeren vanuit Basispoort’, je zet nu de koppeling met Basispoort in gang.
  • Het Prowise Learnteam zal nu de matching die voor de koppeling nodig is handmatig uitvoeren. Je ontvangt van ons binnen twee werkdagen een mail als de matching is uitgevoerd en de koppeling gerealiseerd. Vanaf dat moment kun je via Basispoort inloggen in Prowise Learn en direct aan de slag.
  • Om kinderen toegang te geven tot Learn log je in als beheerder bij Prowise Learn en klik je op Beheer > Licenties koppelen. Plaats een vinkje achter de naam van je leerlingen om ze toegang te geven tot Learn (Rekentuin, Taalzee en Words&Birds). Vanaf dit moment kunnen ze met Prowise Learn aan de slag.

2. Route 2: Klaarmaken voor het nieuwe schooljaar met Edex

Gebruik je Prowise Learn al en maak je gebruik van Edex? In dat geval raden we je over te stappen op de Basispoort koppeling via route 1.a. van deze instructie. Dit omdat Edex in de toekomst niet meer alle onderdelen van Learn kan ondersteunen. Het is dan ook goed om dit voor te zien en met het nieuwe schooljaar over te stappen op de Basispoort koppeling.

• Genereer een Edex-bestand vanuit jouw leerlingenadministratiesysteem, ons systeem werkt met versie 1.03, 2.0 of 2.1. In dit bestand moeten alle leerlingen zitten. Dus ook de leerlingen die al gebruikmaken van Prowise Learn.
  • Nadat je het Edex-bestand hebt gegenereerd log je in met je inloggegevens bij Prowise Learn.
  • Zodra je bent ingelogd klik je bovenaan in de Beheerdersomgeving op Beheer > Gebruikers Toevoegen.
  • Klik dan op Gebruikers importeren via Edex. De speelgegevens van de leerlingen blijven bewaard, enkel de schoolinformatie wordt aangepast.

• Selecteer het Edexml-bestand en klik op Volgende.
  • In dit scherm geef je aan welke gegevens er in het bestand zitten. Je kiest hier voor Alle Gegevens. Daarnaast geef je aan of alle klassen gebruik maken van Prowise Learn. Klik dan op Volgende.
  • Je ziet nu een overzicht van het aantal leerlingen en leerkrachten die worden toegevoegd of verwijderd en je ziet of er schoolklassen worden aangepast. Klik opnieuw op Volgende.
  • Nu zijn de leerlingen en leerkrachten ingevoerd in Prowise Learn.

2.a Geef nieuwe leerlingen en leerkrachten toegang

Met de volgende stappen maak je het mogelijk voor de nieuwe leerlingen en leerkrachten om gebruik te maken van Prowise Learn. Leerlingen en leerkrachten die al gebruik maakten van Prowise Learn behouden hun inloggegevens.

• Omdat mailadressen van de nieuwe leerkrachten niet zijn toegevoegd in het Edex-bestand dien je deze handmatig toe te voegen zodat je collega’s een mail ontvangen met hun inloggegevens. Dit doe je via Beheer > E-mailadressen Docenten Bewerken. Voer de e-mailadressen van de leerkrachten in. Klik vervolgens onderaan op Opslaan. De leerkrachten krijgen nu een mail met inloggegevens.
  • Om de nieuwe leerlingen met Prowise Learn te laten werken ga je naar Beheer > Licenties Koppelen. Met een vinkje koppel je een leerling aan een licentie. Leerlingen die je geen vinkje geeft zijn niet gekoppeld aan Learn en nemen dan ook geen licentie in beslag. Zodra er een vinkje achter de naam van een leerling staat,  kunnen ze inloggen met hun eigen inloggegevens en gebruikmaken van Rekentuin, Taalzee en Words&Birds van Learn. De inloggegevens van de leerlingen vind je bij Beheer > Wachtwoorden Spelers.

Tip: Vink het vakje bovenaan aan om alle leerlingen binnen de klas in één keer toegang te geven tot Learn.

Nu heb je met succes Learn klaargemaakt voor het nieuwe schooljaar. We wensen jou en je leerlingen weer veel plezier met Rekentuin, Taalzee en Words&Birds!

3. Route 3: Handmatig klaarmaken voor het nieuwe schooljaar

Heb je een koppeling met Basispoort of al eens een Edex-bestand geïmporteerd in Prowise Learn? Dan is het niet meer mogelijk gebruikers handmatig in te voeren. We raden je aan om in dat geval over te stappen naar de Basispoort koppeling wat via route 1.a. wordt uitgelegd.

Wil je handmatig Prowise Learn klaarmaken voor het nieuwe schooljaar? Volg dan deze stappen:

• Log in met je inloggegevens bij Prowise Learn.
  • Zodra je bent ingelogd klik je bovenaan in de Beheerdersomgeving op Beheer > Gebruikers.
  • Klik nu onderaan het scherm op Verander de groep voor alle spelers en kies voor +1.

• Doublerende leerlingen pas je handmatig aan door achter de naam van de leerling op Bewerken te klikken.
  • Klik vervolgens op Beheer > Schoolklassen.

• De oude groep 8 is nu leerjaar 9 geworden. Verwijder deze groep met de actie Verwijderen.
  • Komt er een klas bij? Klik dan onderaan op Nieuwe Schoolklas.
  • Klik vervolgens op Docenten Toewijzen achter de klassen waar de leerkrachten van zijn veranderd.
  • Selecteer de nieuwe leerkracht en klik op Klas in. Selecteer de oude leerkracht en klik op Klas uit.

• Nieuwe leerlingen moeten weer handmatig worden ingevoerd. Hier staat uitgelegd hoe dat moet.
  • Klik opnieuw op Beheer > Schoolklassen en klik achter iedere schoolklas op Bekijken. Hier kun je nagaan of de juiste leerkrachten en leerlingen in de klas zitten.

Nu heb je met succes onze programma’s klaargemaakt voor het nieuwe schooljaar. We wensen jou en je leerlingen weer veel plezier met Learn!

Problemen?

Mocht je problemen ondervinden tijdens het klaarzetten van Prowise Learn voor het nieuwe schooljaar? Op werkdagen van 8:00 tot 18:00 uur zijn we bereikbaar via 0800-5021.